Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva-Lena Årmyr, biträdande skolchef och verksamhetschef för elevhälsan berättar i klippet om hur de arbetat med samarbete för barn- och unga med adhd. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Framgångsrikt samarbete i Ånge för barn och unga med adhd

Publicerad

Samverkan har varit en viktig framgångsfaktor i Ånge kommun sedan de började arbeta med det nationella stödprogrammet VIP, för barn och ungdomar med adhd.

– Vi valde att sätta fingret på oss själva, säger biträdande skolchefen i Ånge.

2021 valde Ånge kommun att börja arbeta med ett nationellt stödprogram för barn och ungdomar med adhd. Syftet var att få alla instanser och personer som verkar runt barn och unga att samarbeta och att bli ett skyddsnät, i stället för att arbeta i parallella spår.

– Det vi valde i Ånge kommun var att sluta peka finger på någon annan. Vi valde att sätta fingret på oss själva i stället och jag tror att det har varit en framgångsfaktor för vårt samarbete, säger Eva-Lena Årmyr biträdande skolchef och verksamhetschef för elevhälsan i Ånge.

I det nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) för barn och ungdomar med adhd, samverkar specialistvård, primärvård, skola, socialtjänst, folkhälsa och fritid.

Socialstyrelsens riktlinjer

I de nya nationella riktlinjerna ger Socialstyrelsen rekommendationer om vård och stöd vid adhd och autism. Tidiga insatser rekommenderas, ett arbete som Ånge kommun redan påbörjat.

– Vi behöver några år till innan vi känner att vi kan slå oss för bröstet. Just nu är vi i en utvecklingsfas, säger Eva-Lena Årmyr.

Hör Eva-Lena Årmyr biträdande skolchef och verksamhetschef för elevhälsan berätta om hur arbetet har gått i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.