Mannen erkänner att han druckit 2-3 glas vin och några klunkar öl. Foto: TT

Körde rattfull – frias på grund av demens

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren hade yrkat att mannen skulle dömas för grovt rattfylleri. Men nu frias han helt av Sundsvalls tingsrätt. Ett läkarintyg har vägt tungt i bedömningen.

Det var i mars som den påverkade mannen i 70-årsåldern körde bil på vägar i Njurunda, söder om Sundsvall. Han stoppades av polis och provtagningen visade att mannen hade en alkoholkoncentration i blodet på 1,36 promille.

Men mannen nekar till brott och hänvisar till bristande uppsåt. Han menar att han på grund av sin demenssjukdom inte varit medveten om sitt handlande.

Inget uppsåt

I domen skriver rätten att det är konstaterat att mannen kört rattfull och därmed är förutsättningarna för straffrättsligt ansvar uppfyllda. Men det krävs också att han haft uppsåt. 

Mannen menar att han inte minns något av händelsen. Han minns inte att han träffat några poliser, däremot har han läst om det. Han minns inte att han körde bilen, däremot har han förstått det.

Poliserna uppfattar det annorlunda

Den polis som delgav mannen utredningen per telefon vittnade i rätten om att mannen visste vad det handlade om när han ringde och att han verkade ångerfull.

Men ett läkarintyg väger tungt för tingsrättens bedömning att fria mannen. Uppgifterna från läkaren gör att rätten tvivlar på att mannen var medveten om att han körde bil med alkohol i kroppen. ”En demenssjukdom är inte ett självförvållat förvirringstillstånd”, står det i domen.

Två ville fälla

Men rätten var inte enig i sin bedömning. Rättens ordförande och en nämndeman menar att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. De hänvisar till att poliserna uppfattat att mannen varit medveten om sitt handlande och i polisförhör både kunnat redogöra för att han körde bil och att han druckit alkohol innan körningen.

Överklagas förmodligen

Åklagare Marlene Forsman säger att hon inte bestämt huruvida domen ska överklagas.

– Jag får se. Jag fick precis domen och jag måste fundera på det.

Men mycket talar för att det blir en prövning i Hovrätten. I dag saknas tydlig praxis på området.

– Den är ganska knapphändig vad gäller uppsåt kontra demens och med anledning av det funderar jag på att överklaga, säger extra åklagare Marlene Forsman.

Demens och bilkörning

Sverige har inga krav på medicinska kontroller från en viss ålder för personer som har körkort med lägre behörighet. Sverige har istället valt modellen med läkares anmälan.

Läkares anmälan innebär att alla läkare, enligt 10 kap. 2 § i körkortslagen, är skyldiga att till Transportstyrelsen anmäla den som inte uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort.

Enligt kraven är demens ett hinder för att ha körkort. Vid lindrig form kan dock vissa behörigheter ges, däribland B-kort.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.