Bybor i Fucke vill byta namn på byn – en krånglig process

Uppdaterad
Publicerad

I Kramfors kommun i orten Ullånger finns den lilla byn Fucke. Namnet är äldre än från mitten av 1500-talet men då klingade det nog annorlunda än idag. Nu har samtliga fastighetsägare ansökt till Lantmäteriet om att få byta namn på byn.

Men det är en rätt krånglig process fram till ett eventuellt byte. Först ska dels Riksantikvarieämbetet fundera på saken liksom Institutet för språk och fornminnen.

God ortnamnssed

Ortnamn regleras av kulturmiljölagen och lagens formuleringar kring god ortnamnssed.

”God ortnamnssed innebär enligt denna paragraf bland annat att ortnamn ska skrivas enligt vedertagna normer för det svenska skriftspråket samt att hävdvunna ortnamn inte får ändras utan starka skäl. Vid nybildning av namn ska påverkan på redan hävdvunna ortnamn beaktas. Om en plats redan har ett fastställt namn krävs alltså starka skäl för att ändra namnet.”, skriver Lantmäteriet i ett mejl.

Från 1547

På Institutet för språk och folkminnen finns de tidigaste anteckningarna om byn.

Byn finns omnämnd för första gången redan 1547. Om byborna får sitt igenom kan byn byta namn i sommar efter 475 år. Foto: Institutet för språk och folkminnen

I klippet berättar vår reporter vad ortsborna skulle föredra för namn på byn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.