Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, om framtiden: ”Har planer på att återuppväcka det gamla fängelset.” Foto: Anna Beiron/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fullt på anstalterna – gammalt fängelse i Härnösand återupplivas

Uppdaterad
Publicerad
Det är fullt på landets häkten och fängelser. Nu i september har beläggningen på anstalterna legat på över 100 procent.

En del av lösningen på problemen är att öppna gamla fängelset i Härnösand igen, sade Kriminalvårdens generaldirektör på ett besök förra veckan.

Kriminalvården arbetar nu med att skapa fler platser både på lång och kort sikt. I region nord handlar det om en satsning på det gamla fängelset i Härnösand och nya häktesplatser i Umeå.

– Det finns skäl att utveckla där vi redan finns. Där finns erfaren personal och vi kan säkra kompetensförsörjningen, säger Martin Holmgren som är generaldirektör för Kriminalvården. 

Fler platser behövs

Den långsiktiga planen är att skapa 2 000 nya platser i hela landet under de närmsta tio åren. Det handlar om 1 400 fängelseplatser och 600 häktesplatser.

– Det tror jag kommer att vara nödvändigt utifrån de prognoser vi gör av hur utvecklingen kommer att se ut under den här perioden, säger Martin Holmgren.

Mer pengar i höstbudgeten

Förra veckan aviserade regeringen och samarbetspartierna L och C att de vill satsa ytterligare pengar på Kriminalvården de närmsta åren för att kunna hantera den ansträngda beläggningssituationen. Den 21 september lämnas budgetpropositionen över till riksdagen.

Den gamla anstalten i Härnösand fanns med i underlaget som Kriminalvården lämnade till regeringen för att be om extrapengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer