Fabriken i Teckomatorp gick i konkurs och revs – Teckomatorp i Skåne blev den första stora svenska miljöskandalen.
Fabriksledningen hade grävt ner tusentals tunnor med giftigt avfall på industriområdet. Och i vår skall 50.000 ton svårt förorenad jord äntligen forslas bort för slutdestruktion i Holland. Kostnad: 200 miljoner kronor.
Giftet hette dinoseb – och Mittnytt kan i dag berätta att samma gift upptäckts på ytterligare ett industriområde – vid Stockviksverken, söder om Sundsvall.
Företaget ägs av Akzo Nobel – en multinationell kemijätte. Ett företag som redan gjort sig känd för att ha dumpat 10.000-tals tunnor med kvicksilverrester ute till havs – men nu kommer nästa skandal. Företaget har också dumpat dinoseb.
I det tysta har en mindre sanering av de värsta giftfynden redan gjorts – men det mesta återstår att göra.
Det var vid en utbyggnad av Akzo Nobels fabrik som giftresterna upptäcktes. Och länsstyrelsen i Västernorrland har nu krävt en omfattande utredning av vad som finns dolt på fabriksområdet. Det har förekommit rykten och vittnesmål från före detta anställda att avfallet grävts ner regelmässigt.
Dinoseb är en gulaktig vätska som användes som tidigare användes som bekämpningsmedel. Det är akut giftigt och förbjöds i Sverige 1978. Detta sedan en trädgårdsarbetare råkade få dinoseb i stöveln och avled. Förutom att det är höggradigt giftigt har dinoseb den besvärliga egenskapen att det tas upp genom huden. Dinoseb har också kroniska effekter och påverkar reproduktionsförmågan. Dinoseb är giftigt också i vattenmiljöer och slår ut fisk i små koncentrationer. Idag gäller förbudet i stort sett all nationer.
Trots förbudet fortsatte det att tillverkas i Stockvik utanför Sundsvall under lång tid – men då för export. Dinoseb ingick i växtgifter som dinubuton och acrex.