Familjen Alhila 2019, fr vänster Alaa, Abdu, Lamia, Leen och Nardin.

Fyra år efter flykten – från Gaza till ett liv som medelsvensson

Uppdaterad
Publicerad

Många sökte sig till Sverige under den stora flyktingvågen och allt fler börjar nu finna sig tillrätta i sitt nya hemland. Familjen Alhila i Sundsvall börjar allt mer känna sig som medelsvensson.

Vi träffade familjen Alhila från Gaza i mellanöstern redan för två år sedan.  Nu efter fyra år har det nya livet i  Sundsvall och Sverige blivit allt mer självklart. Det nya landet har blivit en del av vardagen.

Aldrig ångrat sig

De har fått jobb, startat sin bostadskarriär och hunnit engagera sig med barnen i olika föreningar.

Har ni någonsin ångrat att ni kom till Sverige?

– Nej aldrig, vi trivs jättebra här. Vi har mött så många fantastiska människor som hjälpt oss att acklimatisera oss här i landet. Vi är tacksamma mot väldigt många som vi mött under de här åren i Sverige, säger pappa Alaa Alhila.

Jobb och bostad

Under senare år har integrationsfrågorna haft stor prioritet i samhället och medan somliga nyanlända kämpar med språket och en plats på arbetsmarknaden är familjen Alhila ett lyckat exempel på integration.

När vi träffade dem första gången 2017 hade de blivit anvisade en bostad i Mellansverige men lyckats undvika flytten genom att få tag på sin första egna bostad i Skönvik. Sedan dess har livet rullat på.

Aktiva i föreningar

Idag har de flyttat till en större lägenhet i Sundsbruk. Lamia Alhila som är utbildad apotekare jobbar på ett laboratorium i Birsta medan Alaa utbildat sig till busschaufför men siktar på att ta upp sitt gamla jobb som civilekonom.

Barnen går på Ljustadalens skola, spelar fotboll i Sund IF och är med i juniorförbundet Junis där föräldrarna också engagerat sig som ledare.

Språket svårt

Kort sagt, familjen har bytt oroligheterna i Gaza mot ett Svenssonliv i Sverige.

Tycker ni att ni är integrerade idag?

– Ja, vi tycker så även om vi inte kan så mycket svenska. I bland vill vi säga något men våra ord räcker inte riktigt till och ibland säger folk något till oss som vi inte förstår, men det kommer med tiden, säger Lamia Alhila.

Gaza – Sundsbruk

Minsta flickan Linn var tre år när familjen kom till Sverige. Hon är idag sju och har levt större delen av sitt liv i Sverige. Hon har vaga minnen av Gaza medan Nardin och Abdu minns mer av havet, snäckorna och farfars fruktträd.

Gemensamt för barnen är att deras liv nu kretsar deras kring Ljustadalens skola, kompisarna i Sundsbruk och fotbollen i Sund IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.