Nya i Sverige och ett kap för föreningarna

Uppdaterad
Publicerad

Föreningslivet är en av ”koderna” in i det svenska samhället. Och det är bland nyanlända som föreningarna hittar många av sina nya medlemmar och ledare.

Bland dem Alaa och Lamia Alhila och deras tre barn. De kom till Sverige från Gaza för fyra år sedan och är sedan en tid medlemmar och aktiva i IOGTs juniorförbund Junis. Det innebär ett program med möten, aktivitetskvällar och läger.

– Vi  är föräldrar och tycker om att umgås med barn. Junis känns helt rätt för oss, säger Lamia Alhila.

Istället för släkten

Fritidsaktiviteterna med barn och andra vuxna har också blivit en ersättning för de nära släktrelationerna i Gaza.

Omkring 90 procent av infödda svenskar är medlem i en förening – nära hälften är dessutom aktiva. Bland utlandsfödda är andelen mindre eftersom föreningsvanan inte finns på samma sätt.

Rekryterar bland nyanlända

Med tolvtusen medlemmar i 200 föreningar runt om i landet är IOGT och Junis ett exempel på en organisation som rekryterar bland nyanlända.

– Föreningslivet är en av de bästa vägarna in i det svenska samhället. Hos föreningarna hittar man en samhörighet samtidigt som föreningarna behöver nya ledare, säger Junis förbundsordförande, Mona Örjes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.