Fyra gängkriminella varnas nu efter att ha vägrat att brodera tavlor på anstalten Saltvik i Härnösand. Foto: Arkiv

Fyra gängledare på Saltvik varnas – vägrade brodera tavlor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra intagna på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand – alla utpekade ledarfigurer i kriminella nätverk – varnas av Kriminalvården sedan de vägrat delta i en sysselsättning som gått ut på att brodera tavlor.

De fyra, som enligt Kriminalvårdens uppgifter tillhör olika kriminella organisationer i mellersta och södra Sverige, ska enligt handlingarna i ärendet ha hänvisat till diverse åkommor för att slippa delta i aktiviteten i fråga.

Den ene, en man från Göteborgsområdet, uppger att han har synfel och därför inte kan brodera tavlor. Den andre vill sjukskriva sig från aktiviteten, den tredje säger inte ha någon lust och den fjärde, högt uppsatt i ett av de kriminella nätverken i södra Stockholm, kräver mer betalt om han ska utföra uppgiften.

Kriminalvården fäster inget avseende vid yrkandena utan ger i stället alla fyra varsin varning enligt fängelselagens tolfte kapitel, första paragrafen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.