”Det är speciellt tråkigt att bli nekad när det redan finns 118 personer med namnet och cirka 10 har Lucifer som tilltalsnamn”, säger Kevin Vallin. Foto: Privat

Kevin från Sundsvall nekas namnet Lucifer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer som vill byta sitt namn till Lucifer får nej av Skatteverket och Kevin är en av dessa.
Ansökningarna avslås med hänvisning till att namnet är starkt förknippat med djävulen eller satan och kan därför väcka anstöt.
– Det är speciellt tråkigt att bli nekad när det redan finns 118 personer med namnet och cirka 10 har Lucifer som tilltalsnamn, säger Kevin Vallin, från Sundsvall.

Fyra personer i Trollhättan, Lund, Sundsvall och Hyltebruk stoppas av Skatteverket från att heta Lucifer. Två av ansökningarna gällde namn på barn. Enligt Skatteverket får förnamn inte väcka anstöt, leda till obehag för den som ska bära namnet eller är olämpligt av någon annan anledning.

Att ett antal personer i landet bär namnet förändrar inte bedömningen enligt Skatteverket, då de namnen tillkom under en äldre namnlag.

Har kallats Lucifer i flera år

Kevin Vallin från Sundsvall är en av personerna som har blivit nekad att ändra sitt namn till Lucifer. Han har kallat sig själv för Lucifer i 4-5 års tid nu.

– Namnet betyder den upplyste och ljus. Jag och vänner tycker att det passar in bra på den jag är, därför tyckte jag att detta var ett fint namn att ha, säger Kevin.

Det är många av Kevins vänner som känner honom vid namnet Lucifer. Ibland får han förfrågan om han verkligen heter det, han tycker det är väldigt tråkigt när han inte lagligt kan ha namnet som känns rätt för honom.

– Jag vill känna att jag heter Lucifer officiellt, säger Kevin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer