Gamla sjukhuset i Härnösand ska säljas

Uppdaterad
Publicerad
Region Västernorrland planerar att sälja fastigheten som tidigare inrymde Härnösands sjukhus. Prislappen är 106 miljoner och det finns en köpare. Idag sade finansutskottet ja till försäljningen.

Fastigheten som tidigare var Härnösands sjukhus används i nuläget i viss mån av närvården men innebär stora kostnader för regionen eftersom 40 procent av den 26 tusen kvadratmeter stora byggnaden står tom.

– Den här fastigheten har genererat ett årligt underskott på mellan 3 och 5 miljoner kronor. Att vi nu slipper denna kostnad innebär att vi istället kan omfördela resurser till regionens kärnverksamhet, säger Region Västernorrlands fastighetschef Hans Axelsson.

Nybildad köpare

Den tilltänkta köparen är bolaget NV Samhällsfastigheter som enligt ett pressmeddelande från regionen bildats just för att förvalta och utveckla den aktuella fastigheten. De verksamheter som regionen bedriver i fastigheten ska enligt uppgift inte påverkas.

Välkomnas av oppositionen

Försäljningen välkomnas även av oppositionen i regionen.

– Det finns inget självändamål för regionen att äga fastigheter. Det viktiga i sammanhanget är att regionens egna verksamheter med primärvård, specialistmottagningar och folktandvård kvarstår som långsiktiga hyresgäster och att fortsatt verksamhet vid Närvården Härnösand med detta garanteras, skriver oppositionsrådet Jonny Lundin(C) i ett mail till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer