Arkeolog Bernt Ove Viklund till vänster är helt lyrisk över stockbåtsfyndet som nyligen gjordes av Myrebon Georg Selling till höger. Hör dem i klippet här. Foto: Eva Harström SVT

Gammal stockbåt funnen utanför Sidensjö

Uppdaterad
Publicerad

Resterna av en stockbåt har hittats i en tjärn i närheten av Sidensjö väster om Örnsköldsvik.

De äldsta fynden av stockbåtar hittills i Sverige har varit omkring 3 000 år gamla.

George Selling i Myre gjorde fyndet nyligen, och hörde då av sig till arkeologen Bernt Ove Viklund som numera är pensionär men tidigare har jobbat åt Länsstyrelsen.

– Den är troligen gjord av tall. Men det är svårt att fastställa ålder på den innan man gjort en kemisk analys, säger Bernt Ove Viklund.

En kemisk analys skulle kunna göras efter provtagning med den så kallade kol 14-metoden, där man helt enkelt borrar hål i det gamla trädet för att kunna fastställa åldern den vägen.

Två delar

Resterna av stockbåten består av två delar, 1,9 respektive 1,6 meter långa. På båda delarna kan man tydligt skönja något som liknar urgröpta sittbrunnar.

Bernt Ove Viklund har nu författat en rapport om fyndet som han skickat in till Länsstyrelsen.

På andra platser i Europa har rester av stockbåtar hittats som visat sig vara runt 8 000 år gamla. Den äldsta fyndet i Sverige är omkring 3 000 år gammalt.

Tidigare fynd i Örnsköldsvik

Den äldsta stockbåt som hittills påträffats i Norrland har funnits i Hälsingland och är runt 2 500 år gammal. I Örnsköldsviks kommun har stockbåtar tidigare hittats som genom analys via kol 14-metoden har kunnat dateras till 1200-talet.

I små sjöar som Trehörningen som snarare är en tjärn kan stockbåtar ha använts till fiske.

”Visste vad de höll på med”

– Trehörningen har nyttjats för fiske gammalt tillbaka, det har den gjort, konstaterar Bernt Ove Viklund.

Hur vet man att den är väldigt gammal och inte något som någon nördig snickare försökt göra för 20 år sedan?

– Det kan man se direkt på ålderdomen i träet. Och de som gjorde den här visste vad de höll på med.

VAD ÄR EN STOCKBÅT?

Stockbåt är som ordet antyder en båt som skapas genom att en trädstam urholkats och gröps ur med ett verktyg. Tidigt användes stenverktyg och senare metallyxor. Beteckningen gäller alla båtar som byggs av urholkade trästammar.

De enklaste stockbåtarna är grova. Fynd har gjorts i sjöar och vattendrag men även i myrar.

Stockbåtar har använts från stenåldern fram till 1800-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.