Geocaching bekymrar länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Så kallad geocaching i naturen har blivit ett problem eftersom hotade arter och känslig natur påverkas, det menar man på länsstyrelsen.

Geocaching går ut på att hitta gömda saker med hjälp av GPS-positioner, det kan vara i byggnader men ofta i naturen med varierande svårighetsgrad, till exempel på en klippa eller uppe i ett träd. En geocachgömma kan vara en liten vattentät burk som sitter uppriggad på något finurligt sätt så att den inte syns vid första anblicken. Burken innehåller alltid en loggbok där man kan notera att man varit på plats.

I takt med att geocachandet blir allt mera populärt så uppstår problem när sökandet sker i områden med känslig natur eller hotade arter som kan bli störda eller förströrda. Det anser man i alla fall på länsstyrelsen i Västernorrland.

– De områden där man vill klättra och geocacha sammanfaller ofta med väldigt bra områden för häckning av fåglar, som klippor där pilgrimsfalkar och berguvar häckar och de arterna blir lätt störda, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen i Västernorrland som önskar att folk är mera observanta och kollar upp de områden där de till exempel ska klättra.  

Fredrik Söderlund från Härnösand är aktiv geocachare och arrangerar träffar för likasinnade, han håller inte med om kritiken.

– Visst kan det väl hända att någon enstaka missköter sig men generellt tycker jag att de flesta sköter sig bra, säger han.

– Vi hade en cachposition vid entrén till Skuleskogens nationalpark och där slängde folk ut stenar när de letade efter den här punkten, så den har man fått plocka bort helt enkelt, berättar Irene Hedlund. 

Länsstyrelsen hotar med förbudsområden om problemen fortsätter och Fredrik Söderlund förstår att när geocachpositionerna innebär klättring i klippstup kan det bli problem.

– I områden där fåglar häckar kan det vara så men då brukar det vara tydligt i beskrivningen att man inte får vistas där under de här perioderna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.