Georg, 88, var med och dumpade gifttunnor i Sundsvallsbukten

Publicerad

88-åriga Georg Olsson arbetade på en av de båtar som dumpade gifttunnor i Sundsvallsbukten, nu berättar han om dumpningarna och avslöjar att tunnor lämpades över bord bara några kilometer från fabriken.

Det handlar om 32 000 dumpade tunnor med kvicksilverhaltig katalysatormassa från tillverkningen av vinylklorid vid fabriken i Stockvik strax söder om Sundsvall. Tunnorna skulle dumpas långt ute till havs och det är den officiella bilden men bara omkring 3 000 tunnor har lokaliserats och enligt flera oberoende källor dumpades tunnorna betydligt närmare land.

Jobbade på en av båtarna

Georg Olsson jobbade som maskinist på en av de båtar som dumpade gifttunnor på 50-talet och han kan berätta om dumpningar bara några kilometer från fabriken.

– Vi passerade fyren på Draghällan och åkte en bit söderut, det var väl kanske tusen meter, jag kan inte säga exakt eftersom jag jobbade i maskin, men det var bara en liten bit. Lotsen hade någon djuphåla som han tyckte var bra, berättar han och fortsätter:

– Däcksfolket hade i uppdrag att dumpa tunnorna och lotsen visade var det skulle ske.

Dumpningen startade alltså redan ute vid Draghällan och kanske ännu närmare land, enligt andra vittnesuppgifter rodde anställda på Stockviksfabriken ut och dumpade tunnor strax utanför fabriken. Det finns också uppgifter om att dykare på 80-talet påträffade tunnor mitt i farleden mellan Alnön och fastlandet i samband med sökandet efter en drunknad person.

Kvicksilver

Mycket talar för att de tunnor som Georg Olsson var med och dumpade innehöll kvicksilverhaltig katalysatormassa men själv hade ingen kunskap om vad som fanns i tunnorna.

– Nej, jag visste inte vad det var i dom, men vi visste att det var gifter de ville bli av med, Stockvik var ju en kemisk-teknisk fabrik så det var väl allt möjligt, säger han.

Höga halter i bukten

Kvicksilverhalterna är fyra gånger högre inne i Sundsvallsbukten jämfört med de halter som uppmätts ute i det officiella dumpningsområdet. Det kan förklaras med att utsläpp skett från industrier i Sundsvallsområdet under lång tid men det kanske också beror på att ett okänt antal av kvicksilvertunnorna ligger inne i bukten, precis som Georg Olsson vittnar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet