Tunnorna ligger på havsbotten i Sundsvallsbukten Foto: Great Nordic AS

Gifttunnorna: Företagen skyller på varandra

Publicerad

Energiföretaget Fortum är tillsammans med Akzo Nobel Bygglim och likviderade Ljunga Kraft de bolag som länsstyrelsen i Västernorrland pekat ut som ansvariga för dumpningen av tunnor med kvicksilver i Sundsvallsbukten i början av 60-talet. Men inget av de tre företagen anser sig ha något ansvar och en strid mellan företagen tycks ha blossat upp.

Energiföretaget Fortum är ett av de utpekade bolagen, bakgrunden är att Fortum idag äger vattenkraftverk som ursprungligen ägdes av det företag som dumpade gifttunnorna. Vattenkraften var en viktig del i den industriverksamhet som då bedrevs i Stockvik. Men Fortum anser sig inte ha någon skuld idag.

– Vi har inget ansvar. Vi har aldrig bedrivit någon typ av kemiverksamhet, den verksamheten bedrevs långt innan vi köpte vattenkraftverken och fortsatte bedrivas av Akzo Nobel när de separerade sina bolag, säger Fredrik Karlsson på Fortums kommunikationsavdelning.

Pekar ut Akzo Nobel

Företaget Bygglim är det andra av de tre företag som länsstyrelsen idag anser vara ansvariga för kvicksilvertunnorna. Bygglim fanns inte när tunnorna dumpades men är ett efterföljande bolag i den kedja av uppköp, delningar och omstrukturering som skett under åren. Bygglim som ingår i Akzo Nobel koncernen har dessutom bedrivit kemisk verksamhet i Stockvik. Men Akzo Nobel Bygglim frånsäger sig allt ansvar i ett yttrande till länsstyrelsen.

SVT har ställt frågor till Akzo Nobel men inte fått något svar men så här sa en representant för företaget när de kommenterade saken 2016:

– Bygglim har inget ansvar när det gäller tunnorna och vi delar inte länsstyrelsens uppfattning i ansvarsfrågan. Tunnorna dumpades under 50- och 60-talet och Bygglim kom inte till platsen förrän 1985.

Strid mellan företagen

Fortum vill lyfta fram den ansvarutredning som gjordes på beställning av länsstyrelsen i Västernorrland av en fristående och oberoende konsult för tio år sedan. Den utredningen pekar ut Akzo Nobel koncernen som ansvariga.

Akzo Nobel Bygglim har i sin tur i sitt yttrande till länsstyrelsen pekat ut Fortum som ansvariga. Något som fått Fortum att reagera:

– De vill väl smita ifrån sitt ansvar, men tio år innan man sålde vattenkraften delade Akzo Nobel själva upp verksamheten mellan kemiverksamhet och vattenkraftverksamhet, redan då deklarerade de tydligt att ansvaret följer med verksamheten. Samtliga tillgångar skulder, rättigheter och skyldigheter, totalt ansvar, säger Fredrik Karlsson.

Sprickan mellan företagen tycks avgrundsdjup och det är kanske inte så märkligt, skulle någon dömas till att sanera och bärga kvicksilvertunnorna handlar det om mycket stora kostnader.

Utöver de två nämnda företagen är också det likviderade bolaget Ljunga Kraft AB i likvidation utpekat som ansvarigt av länsstyrelsen i Västernorrland. SVT har sökt en representant för det likviderade bolaget, som alltså inte bedriver någon verksamhet och är vilande, men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet