I ett kretslopp odlas både tomater och fisk

Gigantisk tomatodling med fiskar som motor

Uppdaterad
Publicerad

200 ton tomater om året ska produceras med hjälp av fiskar i en gigantisk anläggning i Härnösand som inom kort är färdigbyggd. Redan till jul räknar man med att skörda de första tomaterna.

Det första som slår en när man kommer in i den gigantiska anläggningen norr om Härnösand är det starka ljuset. Hundratals lampor skapar nästan illusionen av en stjärnhimmel. Det handlar om en yta på över 4000 kvadratmeter och investeringen hamnar på omkring 16 miljoner kronor.

Här ska 200 ton tomater och 20 ton fisk produceras årligen och den enda näring som tillförs är fiskens mat.

– Till jul, eller i mellandagarna kommer de första tomaterna och i januari kommer vi att ha full produktion i växthuset, förklarar Daniel Brännström som är en av ägarna till företaget Peckas Naturodlingar.

Ett kretslopp

Tomater och fisk i symbios i ett helt slutet system, ett kretslopp. Matar man fiskarna och tillför koldioxid ska tomaterna växa i önskad takt men metoden är unik och i princip oprövad i större skala på våra breddgrader och har kritiserats för att vara orealistisk. Frågan är om det kommer att fungera?

– Ja, vi har en lång erfarenhet av kretsloppsodling, det enda vi har gjort när vi har skalat upp det här är att vi tagit vår teknik, (från en mindre testanläggning, reds anm) in i ett supermodernt växthus, säger Daniel Brännström.

Kretsloppsodling är miljötänkande och den koldioxid som krävs i processen är i det här fallet en restprodukt från ett reningsverk i närheten och gasen ska ledas direkt till anläggningen.

Dyra tomater

Men odlingen kräver trots allt en hel del energi, pumpar och lampor drivs med elektricitet, fisken ska ha en lämplig trivseltemperatur och behöver naturligtvis matas. Det här betyder att det blir ganska dyra tomater, mellan 80 och 120 kronor kilot kommer de att kosta.

– Det här är en giftfri odling, vi kan inte bespruta tomaterna för då drabbas fisken, så det är ett hållbart sätt att odla och hållbart närodlade tomater är konsumenterna beredda att betala lite mera för, menar Daniel Brännström som samtidigt håller med om att det skulle vara billigare att frakta tomater från Spanien till Härnösand.

– Ja, men risken är stor att man då tappar i smak på tomaterna, säger han och syftar på att tomater som ska fraktas måste plockas när de inte mognat i lika hög grad.

Inga sjukdomar

Även fiskodlingen som på sätt och vis är motorn i anläggningen har nytta av tomaterna och det slutna systemet.

– På 20 år har vi inte haft någon sjukdom på regnbågen (i testanläggningen, reds anm) och det ger möjligheten att odla bra fisk på ett hållbart sätt. Sedan använder vi inte alls lika mycket vatten till fisken som man gör när man odlar på annat sätt, förklarar Daniel Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.