Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag trodde aldrig jag skulle behöva få stå i bilkö för att komma hem till byn, säger Greger Grönroos, boende i byn Käl. Till vänster Mikael Berglund, ordförande i vägföreningen och till höger Margareta Gavelin. Nu kräver de att myndigheterna gör något trafikaoset i byn Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Glesbygdsbyn med trafikkaos – 40 000 resor genom byn till Skuleskogens nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Det allt större intresset för att besöka nationalparken Skuleskogen börjar bli ett jätteproblem för de boende i den lilla byn Käl, ett par kilometer från nationalparken. En av de stora infarterna från E4:an in till området, Entré syd, går rakt igenom deras lilla by.

I byn Käl bor nio personer under vintern och cirka 18 personer på sommaren. Ändå har det passerat omkring 40.000 fordon genom byn i år.

– Det bor fler hundar än människor här, säger bybon Greger Grönroos.

Antalet besökare till Skuleskogen bara växer för varje år. Förra året noterades drygt 30 000 resor genom byn, resande till och från nationalparken.

I år är det fler än någonsin, nära 40 000 resor genom byn, och de boende befarar att det blir ännu värre nästa år.

Samtidigt som de gläds åt att Skuleskogen intill är en turistsuccé, så menar de att situationen med de ständigt ökande trafikströmmarna är helt ohållbar.

Mängder av husbilar, bussar och och vanliga personbilar på en smal grusväg, byggd på 30-talet.

– Vägen har pressats ut, breddats, av all trafik, berättar Greger Grönroos, en av byborna.

Hör byborna berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.