Godisbutiken i Sundsvall undviker svinn: ”Säljer godisar som är kantstötta och fula”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tolv månaderna har priset på godis ökat med 14,8 procent enligt matpriskollen. Viktoria Rainelli jobbar som butikschef i en godisbutik i Sundsvall, där märker hon att kunderna handlar lite mindre i och med prisökningen på godis.

– Man kanske försöker plocka några godisar mindre för att hålla ner kronorna, säger hon.

Butiken har två hyllor för ”godisräddare”. Där ligger påsar med godis som av olika skäl skulle slängas, men nu istället säljs för en billigare peng för att minska godissvinnet. Viktoria Rainelli upplever att fler kunder köper från svinnhyllan än tidigare.

”Fula eller kantstötta”

Vad är det för godisar som hamnar på godissvinnhyllan?

Det är godisar som kanske är lite för hårda för att vara ute i lösgodiset, eller så är de fula och kantstötta. Eller helt enkelt att de närmar sig utgångsdatum.

Får man inte ont i tänderna om de är hårda?

Är de jättehårda så slänger vi dem, säger Viktoria och skrattar.

Hör i klippet hur det har gått att minska godissvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.