Foto: SVT / arkiv

Gott om studentbostäder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket ont om studentbostäder på sina håll i landet. Men i Västernorrland är läget gott. Både i Örnsköldsvik och i Sundsvall är tillgången på studentboenden god inför terminsstarten.

Tillgången på studentbostäder inför hösten varierar stort mellan olika delar av landet, visar den årliga bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer (SFS).

På mer än var tredje universitets- eller högskoleort kan studenterna inte erbjudas något boende. Sämst är läget inte oväntat i storstäderna, i Sydsverige i allmänhet och på Gotland.

val 2018 Örnsköldsvik

Stor brist i Umeå och Luleå

Bland de norrländska lärosätena är det Umeå och Luleå som har störst problem. Ingen av de studieorterna kan erbjuda några bostäder alls till sina studenter i höst.

I Västernorrland är dock läget det motsatta.

i Sundsvall är bostadssituationen för studenter god enligt studentkåren och det kommunala bostadsbolaget Mitthem.

Överskott i Övik

Enligt rapporten ligger studentbostäderna ”på ett rimligt avstånd från campus och det finns goda möjligheter att få en bostad där hyran är rimlig i relation till studiemedlet”.

I Örnsköldsvik är tillgången på studentboenden ännu större. ”Det finns i nuläget ett överskott av studentboenden och bostadsbolaget i Örnsköldsvik uppskattar att det inte kommer vara några problem att tillgodose den efterfrågan som kommer att finnas framöver”, enligt Övikshem och Studera i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet