Gratis kollektivtrafik i Kölsillre

Uppdaterad
Publicerad

KÖLSILLRE Ett lyft för glesbygden. Det tycker kölsillreborna att den så kallade byabussen har blivit.

Det handlar om ett EU-projekt. Glesbygdsbyn Kölsillre, några mil bortom Ånge, valdes ut att bli försöksort, tillsammans med fyra byar i Skottland, Island, Finland och Irland.

En liten buss med nio sittplatser ställs till byns förfogande. Samtliga bybor kan boka in sig på den. Villkoret är bara att man inte åker ensam.

Under projekttiden är till och med bensinen gratis, men man får inte åka bortom Ånge. Det skall handla om lokal kollektivtrafik.

Tidigare har endast skolbussen funnits tillgänglig med ett fåtal turer, men nu åks det friskt kollektivt. Tittar man på hemsidan där bokningarna sker, förefaller den vara bokad från morgon till kväll.

Byborna tycker att det här är ett sätt att gjuta nytt liv i glesbygden. Bussen används av pensionärer, för att skjutsa ungdomar på träning, för att åka på kulturella arrangemang i Ånge, för att åka och spela golf och mycket annat.

– Vi hoppas att det här kan bli en modell som även tillämpas i andra byar, säger Karin Eriksson, en av eldsjälarna. Men om det här skall kunna fortsätta fordras nog en lagändring när det gäller yrkesmässig trafik.

– När projkettiden gått ut fordras att tar ut en avgift av varandra vid transporterna. Det tror jag inte är tillåtet med nuvarande regler.

Byabussen anses av köälsillreborna vara något av ett miljöprojekt.

– Vi har kommit ner i en kostnad på lite drygt tre kronor per mil och person. Då är alla kostnader medräknade, säger Karin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.