Grava brister på det utpekade HVB-hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en rad grova brister på det HVB- hem för ensamkommande i Kramfors där ägaren misstänks ha haft en relation med en av ungdomarna. Frågan är varför ingen reagerat tidigare.

IVO beslutade att stänga boendet med omedelbar verkan i förrgår. Frågan är varför ingen reagerat tidigare.

Fick tillstånd 2015

HVB-hemmet i Kramfors fick sitt tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO i oktober 2015, men först i juni i fjol startade man sin verksamhet.

Man skulle ta hand om ensamkommande barn mellan 13 och 18 år.

Saknar kompetens

Trots att ägarinnan, en kvinna från Södermanland, saknade erfarenhet och utbildning för uppgiften, beviljades tillstånd.  I ansökningarna till IVO fanns nämligen  intyg på att en person med utbildning och erfarenhet skulle vara föreståndare. Men så blev det inte.

– Det har visat sig att den föreståndaren har aldrig jobbat i verksamheten. Utan det är ägaren som har gått in och agerat föreståndare och det är hon som saknar den formella kompetensen, säger Pia Karlsson på Inspektionen för vård och omsorg.

Upprörd socialchef

För ett grundpris på 1850 kronor per dygn och person skulle man ta emot ungdomar med behov av stort stöd. Nordandstigs kommun placerade tre ungdomar där med start i somras. Den första misstänker man nu att HVB-hemmets ägare inlett en relation med. Misstankarna fick kommunen kännedom om när polisen i Södermanland tog kontakt med dem nyligen.

– Man blir naturligtvis jätteupprörd, ledsen och frustrerad. En vårdgivare som har fått ett uppdrag och uppenbarligen brustit i det, säger Kenneth Larsson som är enhetschef för individ och familjeomsorgen i Nordanstig.

Ungdomarna omplacerade

Han säger att misstankarna om relationen inte är bekräftade, men så pass allvarliga att kommunen var tvungen att agera och omplacera ungdomarna. Kommunens handläggare har kontakt med ungdomarna några gånger per år, men har inte upptäckt några brister vid de kontakter man haft.

– Tyvärr har det inte kommit fram någonting då, säger Kenneth Larsson.

Enligt Pia Karlsson på IVO nekar kvinnan till att hon ska ha haft en intim relation med en av ungdomarna.

SVT: Finns det anledning för er att misstänka att fler är utsatta?

– Det är svårt att veta. Naturligtvis funderar man i de banorna och försöker ta reda på det. Men i dagsläget vet vi inte, säger Kenneth Larsson på Nordanstigs kommun.

”Luktar mögel”

HVB-hemmet är slitet och färgen flagnar på väggarna.

Kenneth Larsson tog kontakt med Inspektionen för vård och omsorg som med anledning av uppgifterna gjorde sitt andra oanmälda besök på boendet. Det var för en vecka sedan. Av protokollet från besöket framgår en rad brister.

Det är stökigt, smutsigt och underhållet eftersatt. Det luktar mögel i lokalerna.

Man träffar en anställd och en ungdom och beslutar sig en vecka senare att dra in tillståndet, på grund av ”mycket allvarliga missförhållanden.” IVO uppger att de gjort en orosanmälan om ungdomen som fanns på boendet vid besöket.

Fara för liv och hälsa

Det framgår att HVB-hemmet inte kan ge en trygg och säker vård och att det föreligger fara för liv, hälsa och personlig säkerhet. Men det står ingenting uttryckligen om de påstådda intima relationerna.

–  Vi har kommunicerat de uppgifterna med ägaren men hon har tillbakavisat dem. Skulle det stämma så är det högst olämpligt agerande från hennes sida, men de här uppgifterna är obekräftade, säger Pia Karlsson på IVO.

Skulle skapa trygga relationer

Av IVO:s handlingar framgår att ägarinnan har en gymnasieutbildning, men i övrigt helt saknar kunskap och utbildning för att bedriva HVB-verksamhet.

Hon har uppget till IVO att hon bedriver verksamheten utifrån ”vad hon känner att målgruppens ungdomar behöver”. Och att verksamhetens mål är att skapa ”trygga relationer. ”

IVO fick signaler tidigt

Det märkliga är att IVO redan i oktober gjorde an oanmäld inspektion på HVB-hemmet i Kramfors. De fann då inga spår av någon verksamhet. Samtidigt hade Nordanstigs kommun en ungdom placerad på hemmet och fortsatte skicka fler som de betalade för och trodde var i goda händer.

– Ja det var väl vi som gjorde IVO uppmärksamma på det nu när vi fick reda på att det hade varit en påbörjad inspektion. Tyvärr har vi inget system där vi kan rapportera till IVO på vilka HVB-hem vi har placeringar. Utan vi utgår från att de som har HVB-hem är uppriktiga mot IVO. Tyvärr har vi upptäckt en brist här som gäller nationellt, säger Kenneth Larsson på Nordanstigs kommun.

SVT: Men om det inte varit någon verksamhet var har barnen varit?

– Jag kan inte svara på det, säger han.

Tog hjälp av konsult

Kritiken från IVO handlar om att hemmet saknar föreståndare och personal med kompetens och erfarenhet för uppgiften man tagit på sig. Verksamheten bedrivs i undermåliga lokaler, det brister i dokumentation och man har skrivit in barn som inte tillhör målgruppen.

Av en tjänsteanteckning i IVO:s diarium framgår att kvinnan berättat för IVO att hon tagit hjälp av en konsult att skriva ansökan. Varpå IVO:s inspektör påpekar att det är viktigt att ansökan speglar den verksamhet som faktiskt ska bedrivas. 

SVT Nyheter har sökt ägarinnan för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.