17-åring på HVB-hem utnyttjades sexuellt av ägaren

Uppdaterad
Publicerad

Minst en tonårspojke på ett HVB-hem i Kramfors kommun misstänks ha utnyttjats på ett otillbörligt sätt av den kvinnliga ägaren som bland annat uppträtt intimt med den 17-åriga pojken, det framgår av ett inspektionsprotokoll från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Tonårspojkarna kommer från Afghanistan, Somalia och Turkiet. En av pojkarna är placerad på HVB-hemmet av Nordanstigs kommun och där fick socialtjänsten en anmälan från polisen i början av februari i år där man misstänker att ägaren kan ha ett förhållande med en 17-åring på boendet.

Enligt anmälan ska flera av tonårspojkarna även ha besökt ägarens privata hem i en stad i mellansverige.

Några dagar senare lämnar polisen samma information till IVO där det även framgår att ägaren till HVB-hemmet presenterat en av pojkarna som sin nya man och att de uppträtt intimt med varandra. De uppseendeväckande uppgifterna finns i ett inspektionsprotokoll som IVO upprättat efter flera inspektioner på HVB-hemmet i Kramfors.

Sov över hos ägaren

En av pojkarna har bekräftat för IVO att han och ytterligare en pojke övernattat hemma hos ägaren.

Efter IVO:s inspektioner på boendet i Kramfors har det även framkommit att förhållandena på boendet varit bristfälliga med skräpig och illaluktande miljö.

I IVO:s protokoll från inspektionen framgår också att ägaren försökte hindra inspektörerna att ta sig in i fastigheten.

Med utgångspunkt från de rådande förhållandena på HVB-hemmet valde IVO under onsdagen att stänga ned verksamheten med omedelbar verkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-hem i Kramfors

Mer i ämnet