Gunilla Fluur väljer att hoppa av partiet hon var med och bildade. Foto: Thomas Sundberg{

Västra initiativets grundare lämnar partiet: ”Blivit persona non grata”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Fluur lämnar sitt parti Västra initiativet och blir politisk vilde i Sollefteå.

En något unik företeelse – då hon samtidigt är ordförande i kommunfullmäktige.

– Jag har blivit persona non grata, säger hon.

Gunilla Fluur var med och startade Västra initiativet inför valet 2010, men väljer nu att kliva av då hon anser att partiet inte längre ”accepterar olikheter”.

– Det vore fel att säga att jag upplever en utfrysning, men det har uppstått en tystnadskultur och en konfliktutveckling på senare tid. Det börjar med vassa skämt och ironiska kommentarer, det eskalerar och till sist upphör kommunikationen helt, säger hon.

Gunilla Fluur vill inte peka på någon särskild sakfråga som ligger till grund för beslutet, vilket hon i stället anser har vuxit fram över tid.

– Det här har smugit sig på. Stämningen över tid har blivit en annan, säger hon.

Blir politisk vilde – som ordförande

Fluur är för närvarande ordförande i fullmäktige. Att en sådan lämnar sitt politiska parti mitt i en mandatperiod tillhör inte vanligheterna. Att driva sin egen politik som vilde – och samtidigt avstå debatter som ordförande, är en något annorlunda situation.

– Det är så klart ett unikum att lämna som fullmäktiges ordförande. Jag tror det fanns någon vice ordförande som blev partifri någonstans, men det är svårt att veta.

Kommer du bli kvar i politiken på sikt?

– Jag är öppen för alla förslag, på så sätt känns det skönt att vara partifri, säger Gunilla Fluur.

Partiet: ”Vi har högt i tak i våra diskussioner”

Birgitta Häggkvist är ordförande i Västra initiativet. Hon delar inte Gunilla Fluurs syn på ett parti som inte accepterar olikheter.

– Vi har högt i tak i våra diskussioner, men vi är inte alltid överens.

– Vi har ett politiskt utskott som består av ledamöter i fullmäktige. Alla har samma rätt att tala och bli lyssnad på. Alla har samma värde, men majoriteten bestämmer, säger Birgitta Häggkvist.

Beskedet om Gunilla Fluurs avhopp kom under måndagens kommunfullmäktige.

– Det är alltid tråkigt när medlemmar väljer att lämna partiet. Särskilt som förtroendevald och med en högt uppsatt position. Ännu tråkigare är det när man inte meddelar partiet, utan gör det som en avslutning på kommunfullmäktige. Det var en chock för oss allihop, säger Birgitta Häggkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.