– Det är hemskt att se, konstaterar Håkan Möller som representerar fiskevårdsgruppen i Ånge kommun, när han tittar ut över det som en gång var en fors i Ljungan men numera är som en stillastående sjö.
Vattendrag kan få nytt liv
Samtidigt visar en doktorsavhandling från Umeå universitet att med 0,5 procents minskad energiproduktion i en älv kan man styra vattenflödet så att det alltid rinner vatten genom kraftverken, att vattnet aldrig står helt stilla.
Det ger inte samma ekonomiska vinst eftersom vattenflödet inte styrs av energipriser men det skulle gynna arter som lever i strömmarna.
– Vi tror att harren skulle öka, säger Åsa Widén, sötvattensekolog på SLU som skrivit avhandlingen.
Tredubblad livsmiljö
Minskar man älvens energiproduktion ytterligare och använder 3,8 procent till miljöåtgärder och låter vatten rinna vid sidan av kraftverken blir skillnaden ännu större och skulle tredubbla livsmiljön för flera arter.
– Då kan man skapa fiskvägar förbi kraftverken och få vatten i många torrfåror, säger Åsa Widén.
Älvfåror kan få nytt liv
När samtliga Sveriges cirka 2 000 vattenkraftverk ska genomgå en ny miljöprövning med start i Ljungan nästa år pekar avhandlingen på möjligheter att skapa regler för kraftverken som gör att älvfårorna skulle få nytt liv.
Men på Vattenregleringsföretagen som styr flödet i de flesta av Norrlandsälvarna är man tveksamma till det som föreslås.
– Vi har en tydlig målkonflikt med det som i avhandlingen kallas ekologiska flöden, säger Jonas Bengtsson, vd Vattenregleringsföretagen.
Håkan inte optimistisk
Håkan Möller i Ånge är inte optimistisk inför den kommande miljöanpassningen av vattenkraften.
– Ska vi återställa miljön så krävs det mycket vatten och pengar och det tror jag inte att vi får, säger han.
Följ med till Ljungan och se livet under ytan i strömmarna. Både forskare och Vattenregleringsföretaget uttalar sig om situationen.