Foto: Hans Lindblom SVT

Häktad för knivdåd i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under måndagen greps i Härnösand misstänkt för att knivskurit en annan man häktades på onsdagen av Ångermanlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Det var på måndagsförmiddagen som polis kallades till en restaurang i centrala Härnösand efter ett överfallslarm. När polisen kom till platsen fanns där en skärskadad man som fördes till sjukhus för vård.

En misstänkt gärningsman greps senare i samma byggnad och anhölls samma dag misstänkt för mordförsök.

Grov misshandel

Under onsdagen hölls häktningsförhandling i Härnösand mot den misstänkte mannen, som är i 40-årsåldern. Åklagaren yrkade vid förhandlingen på att den misstänkte mannen ska häktas för grov misshandel istället för mordförsök.

Hävdar nödvärn

Den misstänkte medgav under förhandlingen att han använt ett visst våld men hävdade att det varit i nödvärn.

Rätten gick på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Häktningsskälen är kollusionsfara – det vill säga risken att den misstänkte på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt förstör utredningen – och flyktfara, alltså risk att den misstänkte lämnar landet om han släpps fri.

Mannen beläggs också med restriktioner under häktningstiden; han förhindras alltså att ha kontakt med omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.