Foto: SVT / arkivbild

Häktade Örnsköldsviksbon frisläppt

Publicerad

Den 28-årige man från Örnsköldsvikstrakten som suttit häktad misstänkt för att ha låst in, våldtagit och misshandlat sin flickvän har släppts på fri fot.
– De fortsatta förhören med kvinnan har inte stärkt bevisläget. Det lutar nu åt att förundersökningen läggs ner, säger kammaråklagare Staffan Blyberg till SVT.

I onsdags kom en polispatrull till lägenheten i Domsjö där paret är sambos. De kom i ett annat ärende men när de pratade i enrum med kvinnan uppgav hon att hon hållits inspärrad i lägenheten de senaste sex dygnen av sin 28-årige pojkvän.

Enligt kvinnan skulle han både ha våldtagit henne och misshandlat henne svårt.

28-åringen anhölls efter förhör och häktades i fredags som skäligen misstänkt för olaga frihetsberövande, våldtäkt och grov misshandel.

Släpptes

Det handlade om en så kallad utredningshäktning där bevisläget var svagt och där åklagaren hade en vecka på sig att skaffa fram ett starkare underlag för att mannen skulle förbli häktad.

Men under måndagskvällen beslöt kammaråklagare Staffan Blyberg alltså att 28-åringen skulle släppas ur häktet.

Svagt bevisläge

– Vi har i dagsläget inget mer än kvinnans berättelse. Och efter de fortsatta förhören med henne under måndagen stärktes inte bevisläget mot mannen. Därför bedömde jag att vi inte kunde hålla honom frihetsberövad längre, säger han.

Finns det luckor i hennes berättelse?

– Jag vill inte kommentera det i det här läget.

Vad händer nu med utredningen?

– För att kunna fortsätta med förundersökningen måste något mer konkret komma fram. Men i dagsläget lutar det åt att den läggs ner. Vi har inget mer att gå på ännu så länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer