Hållbara hus ska inspirera till ”Grönt boende”

Uppdaterad
Publicerad

Hur bygger man så klimatsmart som möjligt? Det ska Sundsvalls kommun ta reda på med hjälp av fyra pilotfamiljer som bygger hus intill varandra.

Projektet ”Grönt boende” går ut på att inspirera och sprida kunskap om hållbart byggande. Vid Sidsjön utanför Sundsvall ska fyra olika hus byggas – med höga miljökrav både utvändigt och invändigt.

– Det är fyra tomter som ligger i en trappning upp som följer marknivåerna. De ligger södervända, så att man ska kunna ha solenergi, och det är väldigt nära till busshållplatsen, säger projektledare Viveca Norberg, som arbetar på Sundsvalls kommuns stadsbyggnadskontor.

Särskild standard

I slutet av mars påbörjades arbetet på första tomten. Någon rabatt på tomtpriset har familjerna som ska bygga inte fått av kommunen, som ägde marken. De har istället fått mycket kunskap genom en seminarieserie i hållbart byggande på Mittuniversitetet. Till slut var det bara fyra familjer kvar och det ställs specifika krav på deras boende.

– Husen ska byggas enligt minienergihusstandard, det betyder att det är lite tuffare än vad lagstiftningen kräver när det gäller husen. Vad gäller material har vi bett att de ska göra medvetna materialval, säger Viveca Norberg.

Nästan klart

Det miljövänliga kataloghuset är på plats, men än dröjer det innan det alla fyra familjer har flyttat in i sina hållbara hus. Möt familjerna som väljer att leva grönt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.