De bygger gröna hem

Uppdaterad
Publicerad

De väljer att dela i sina hem, för ett hållbarare samhälle. – Man är beredd att dela mer än vad vi trodde från början, säger Joakim Gräns, ägare till ett av Sundsvalls första ”Gröna boende”.

Henrik Hammarstedt och Joakim Gräns är ägare till det första hållbara huset, som nu kommer på plats. På frågan om det har varit svårt tittar de på varandra och skrattar:

– Både och. Vi har planerat ett år och det är många val. Allt från knoppar till handtag och till lister. Till slut säger man till vissa grejor, ta något bara. Det kan bli för mycket val också, säger Joakim Gräns.

Det är över ett år sedan Joakim Gräns och Henrik Hammarstedt bestämde sig för att flytta från Stockholm till Sundsvall. De fick höra talas om projektet och tillsammans med 40 andra anmälde de sitt intresse för ”Grönt boende”.

– Mycket tid att planera och sätta sig in i allting. Vad ska vi välja hur ska vi tänka. Skeppas det från Kina eller kommer det från Sverige? Vad innehåller det här? Nu kollar vi på förpackningar hur mycket som helst, säger Joakim Gräns .

De gröna grannarna kommer att ha gemensam sophantering och det ska också byggas ett gemensamt bioreningsverk för avlopp.

– En insikt som vi fått redan det är att faktiskt är man beredd att dela mer än vad vi trodde från början. Den här typen hus drar väldigt lite energi, istället för att ha varsitt bergvärmehål skulle man kunna ha ett samfällt. Det är något man skulle kunna ha med sig till kommande områden.

När alla husen är på plats och familjerna har flyttat in kan det bli så att andra kommer få söka inspiration.

– Själva projektet bjuder in till någon träff, också får nyfikna komma och kolla, säger Joakim Gräns.

– Det är väl bra att man kan vara en förebild för framtiden också, menar Henrik Hammarstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grönt boende

Mer i ämnet