Välkomnar in till sitt gröna boende

Publicerad

Fyra familjer bygger klimatsmarta hus intill varandra vid Sidsjön i Sundsvall och välkomnar andra att ta del av sina erfarenheter. Det är kommunens projekt Grönt boende som håller på att ta form.

På fredagen hålls öppet hus och de fyra familjerna kommer att finnas på plats för att berätta om sina erfarenheter så här långt. Tanken är att husen ska byggas både miljövänligt och så klimatsmart som möjligt. Sundsvalls kommun har startat projektet ”Grönt boende” för att inspirera och sprida kunskap om hållbart boende. Vid Sidsjön i Sundsvall har redan en familj flyttat in och ytterligare tre hus är på gång.

Jenny Ahlman med döttrarna Nellie och Nora ska flytta in med pappa Henrik i passivhuset i augusti.

– Det har varit en tuff tid, mycket planering i några år, för att få till boendet. Passivhus innebär att man utnyttjar solens strålning och människors och maskiners värmeutsläpp bland annat, säger Jenny Ahlman.

Fyra hus byggs

Tomterna har de köpt av kommunen, men det har inte varit till några rabatterade priser. Däremot har de fått mycket kunskap om hållbart byggande genom en seminarieserie på Mittuniversitetet. Kraven på husen är att de ska byggas enligt minienergihus standard och det är fyra helt olika hus som byggs. Allt från det redan färdiga kataloghuset till lösvirkeshus.

Ett av de fyra hus som byggs. Foto: SVT/Eva Harström.

De gröna grannarna kommer också att ha gemensam sophantering och har byggts ett gemensamt bioreningsverk för avlopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grönt boende

Mer i ämnet