Hälsoundersökningar ska kartlägga vaccinationsgraden bland ukrainaflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals flyktingar från Ukraina väntas komma till Mellansel i Örnsköldsviks kommun. Det har fått Marina Jones, enhetschef på hälsocentralen i grannbyn Bredbyn, att mobilisera.

– Vi hörde att det var på gång och började fundera på hur vi skulle kunna lösa det på bästa sätt, säger hon.

När Marina Jones, enhetschef på hälsocentralen i Bredbyn, fick höra att Mellansel återigen var aktuell för att ta emot flyktingar såg hon till att ligga steget före inför flyktingvågen. Alla flyktingar ska nämligen erbjudas en hälsoundersökning inom fyra veckor och därför behövde personalen förstärkning.

– Vi har en pensionerad läkare som ska hjälpa till och vi har anställt en distriktssköterska som ska hjälpa till med hälsoundersökningarna, säger Maria Jones.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Lägre vaccinationstäckning

Generellt har färre ukrainska barn genomgått barnvaccinationsprogrammet jämför med svenska barn. Och vaccinationstäckningen för covid-19 är mycket lägre än i Sverige.

– Det pågår redan aktiviteter för att kunna erbjuda covid-vaccination och antagligen blir det här i Mellansel, säger Maria Jones.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet