Foto: SVT / arkiv

Hans Hedlund (C) dömd för grovt rattfylleri: ”En stor dumhet”

Uppdaterad
Publicerad

Den centerpartistiske region- och kommunpolitikern Hans Hedlund från Kramfors kommun får en månads fängelse sedan han ertappats för grovt rattfylleri under fjolåret.

– Domen var väl ganska väntad. Det jag gjort är en stor dumhet som jag ångrar djupt, säger Hans Hedlund till SVT Västernorrland.

Hans Hedlund avslöjades i slutet av augusti förra året sedan han efter en biltur hem till gården visade sig ha 2,1 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.

Han har erkänt brottet och berättade inför rätten att han den aktuella dagen druckit både starköl och starksprit.

Ångermanlands tingsrätt konstaterar i sin dom att ”Hans Hedlund har kört bil med en mycket hög alkoholkoncentration. Körningen har innefattat ett medvetet risktagande. Därutöver har Hans Hedlund kört en sträcka om drygt en mil.”

”Ett medvetet risktagande”

Rätten skriver vidare att något skäl som motsäger fängelse som påföljd – som ligger i straffvärdet för brottet – inte framkommit och dömer Hedlund till en månads fängelse.

Efter det som hände har Hans Hedlund enligt egen utsago inte druckit en droppe alkohol.

– Jag slutade efter det där. Jag har också alkolås på min bil, vilket också i sig är motiverande. Sedan har jag regelbunden kontakt med kommunen och min läkare, berättar Hans Hedlund.

Så här i backspegeln: Hur ser du på det som hände?

– Jag brukar inte titta tillbaka och ångra det jag gjort, men det här ångrar jag djupt. Jag har försökt hitta en förklaring för andra och för mig själv varför jag gjorde det, men inte kunnat komma fram till något.

Efter händelsen har Hedlund lämnat alla uppdrag och hans politiska framtid är osäker.

– Jag har inte tagit ställning ännu till hur jag ska göra inför nästa val, jag är ju 63 år när nästa mandatperiod börjar. Sedan är det ju inte heller helt upp till mig, man ska ju bli både nominerad och vald av sina partkamrater också, säger han.

– Just nu tycker jag det är ganska skönt att stå vid sidan av. Man läser tidningen på morgonen och muttrar kanske över ett och annat, men sedan är det inte mer med det. Jag har sysslat med politik i hela mitt vuxna liv så visst är det lite ovant, men som sagt var ganska skönt just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.