Hör forskaren berätta vad resultaten innebär Foto: SLU

Häpnadsväckande forskning – kvicksilverhotet försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt miljöproblem som orsakat åtskilliga miljökatastrofer och tidigare betraktades som närmast omöjligt att lösa kan vara på väg att lösa sig på naturlig väg. Lagrat kvicksilver i marken håller bokstavligen på att blåsa bort, konstaterar de förbluffade forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet.

Nu visar svensk forskning att kvicksilverhotet kan vara borta inom något tiotal år. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har i avancerade studier på ett myrområde i Västerbotten kunnat visa att det lagrade kvicksilvret som finns i marken försvinner överraskande snabbt.

– Avgången av kvicksilver från myren verkar gå mycket snabbare än vi tidigare har trott, säger Mats B Nilsson, professor vid SLU och en av forskarna bakom studien.

Häpnadsväckande

Den första mätserien som sträcker sig över ett år visar att dubbelt så mycket kvicksilver lämnar myren som det som tillförs via regnvatten, vilket forskarna betecknar som häpnadsväckande.

– Kvicksilvret som övergår i gasform kommer att hamna någon annanstans men om det huvudsakligen hamnar i skogsmark är problemet mycket mindre, säger Kevin Bishop på SLU som också deltagit i studien.

Kvicksilver är ett nervgift och har länge varit ett av de största miljöproblemen. Världen har sett en rad miljökatastrofer där kvicksilver orsakat förlossningsskador och död. Kvicksilver finns i all svensk skogsmark och i alla svenska sjöar och naturligtvis också på många andra platser runt om i världen. När det omvandlas till så kallat metylkvicksilver kan det tas det upp av levande organismer och hotar i slutänden människors hälsa.

Förgiftad fisk

I ungefär hälften av de svenska sjöarna är halten av kvicksilver så hög att det enligt Världshälsoorganisationen, WHO inte är lämpligt att äta fisken. Problemet är liknande på våra breddgrader runt om jorden. Den situationen kan nu komma att förändras inom en i sammanhanget snar framtid.

– Om de resultat vi har från den här myren även gäller för andra områden så kommer kvicksilverhalterna i fisken att gå ned, menar Mats B Nilsson, vilket kan innebära att det kan vara riskfritt att äta svensk insjöfisk inom några årtionden.

Idag finns kvicksilver lagrat i  våtmarker, sjöar och skogsmark. Bland de högsta halterna i insjöfisk finns i Västernorrland, enligt länsstyrelsen.

– Merparten av kvicksilvret som finns i naturen kommer från nedfall som har sitt ursprung i mänskliga aktiviteter och det är det kvicksilvret som nu omvandlas, förklarar Mats B Nilsson.

Avancerad teknik

Höga halter av kvicksilver finns i områden med så kallade fiberbankar i anslutning till olika skogsindustrier på havs- och sjöbottnar, framförallt längs Norrlandskusten och även där kan den process som gör att kvicksilvret försvinner upp i luften ske, även om det där förväntas ta längre tid.

Bakgrunden till att man nu kan se den här utvecklingen beror på att man fått tillgång till avancerad ny teknik som man inte hade tidigare.

Det här är kvicksilver

Kvicksilver är ett metalliskt grundämne som är flytande vid normal rumstemperatur. Det bildar lätt legeringar med andra metaller, och dessa kallas med ett samlingsnamn amalgamer. Ämnet har under människans historia använts till en mångfald av ändamål, bland annat vid framställning av guld, silver, klor och soda, och amalgam (där det ingår som beståndsdel).

Det har även haft stor betydelse i många äldre civilisationer. Kvicksilver ett starkt gift, såväl för människor och djur som för miljön. Det ger bland annat skador på centrala nervsystemet och njurarna.

Vid långvarig förgiftning får man skador på magtarmkanal och njurar. Kvicksilver kan på samma sätt även reagera med enzymer och är därför skadligt redan vid låga halter och anrikning av metylkvicksilver i näringskedjan är ett stort problem för människor och djur.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.