Här är Västernorrlands kandidater i EU-valet

Publicerad

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. SVT har samlat alla kandidater från Västernorrland på ett och samma ställe. Klicka på länken under respektive kandidat för att få veta mer om dem.

Centerpartiet

Johnny Lundin, 48 år, Härnösand.

Kort om kandidaten: Företagare och Regionråd. 48 år, gift, tre barn bosatt på landsbygden i Härnösand.

Kort om partiet i EU: Centerpartiet tillhör gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE-gruppen) och innehar innan valet 2019 68 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Liberalerna

Johan Landström, 39 år, Sundsvall

Kort om kandidaten: Socialliberal 39-årig trebarnsfar som brinner för miljö, företags- och demokratifrågor. Jobbar med innovation och entreprenörskap på Mittuniversitetet i Sundsvall. Scout sedan barnsben, inom scoutrörelsen grundades mitt miljöengagemang.

Kort om partiet i EU: Liberalerna tillhör gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE-gruppen) och innehar innan valet 2019 68 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Kristdemokraterna

Liza-Maria Norlin, 39 år, Sundsvall

Kort om kandidaten: Gymnasielärare som idag jobbar som projektledare inom digitalisering. Förälder, fru och författare och dansar gärna på fritiden. Aktiv Kristdemokrat i många år och är idag gruppledare för KD i Sundsvall. Värderingar, miljö/klimat och en god uppväxt för våra barn driver mig.

Kort om partiet i EU: Kristdemokraterna tillhör gruppen  Europeiska folkpartiets grupp (EPP) i EU-parlamentet och innehar innan valet 2019 219 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Socialdemokraterna

Peder Björk, 43 år, Sundsvall

Kort om kandidaten: Sundsvallsbo med stort engagemang för samhällsutveckling som trivs med att förändra med politik. Tror på solidaritet, rättvisa och en hållbar utveckling, där samarbete inom EU är en viktig förutsättning. Gillar att resa och hitta på saker med familjen som består av fru och två barn.

Kort om partiet i EU: Socialdemokraterna tillhör gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D) och innehar innan valet 2019 187 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Vänsterpartiet

Åke Johansson, 65 år, Sundsvall

Kort om kandidaten: Pensionerad järnvägare, tidigare fackligt aktiv i Seko, särskilt med fackliga studier, trafikpolitik och kulturfrågor. Arbetarskrivare. Aktiv i Tågupproret. Arbetade 1999-2001 för Svenska Afghanistankommittén i Afghanistan. Bor i Sundsvall. Kommunpolitiskt aktiv. Ersättare i riksdagen.

Kort om partiet i EU: Vänsterpartiet tillhör gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL) och innehar innan valet 2019 52 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Sverigedemokraterna

Sven-Olof Sällström

Kort om kandidaten: Norrlänning, ensamstående far. 50 åring som har betalat skatt pga tjänst/arbete samtliga år sedan 16-årsåldern. Brinner för nationellt självbestämmande, bra villkor för företagande kombinerat med rättvisa villkor för arbetare. Ogillar starkt att EU försöker begränsa yttrandefriheten.

Kort om partiet i EU: Sverigedemokraterna tillhör gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) och innehar innan valet 2019 73 av EU-parlamentets 751 mandat.

Läs mer om kandidaten: Här.

Moderaterna

Anders Gäfvert, 62 år, Härnösand

Kort om kandidaten: Kandidaten här ännu inte svarat.

Kort om partiet i EU: Moderaterna tillhör gruppen Europeiska folkpartiets grupp (EPP) i EU-parlamentet och innehar innan valet 2019 219 av 751 mandat i EU-parlementet.

Läs mer om kandidaten: Här.

Miljöpartiet

Brita Wessinger, 65 år, Sollefteå

Kort om kandidaten: Uppväxt på landsbygden. Både utbildad journalist och bibliotekarie. Facklig ombudsman. Hästföretagare.

Kort om partiet i EU: Miljöpartiet tillhör gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen som för närvarande innehar 52 av de 751 platserna i EU-parlamentet.

Läs mer om kandidaten: Här.

Missa inte: Gör SVT:s valkompass för se vilket parti och vilken kandidat som tycker mest som dig. Klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet