Biskötaren Anna-Karin Johansson gör en förvånande upptäckt i kupan på SPV:s tak. Foto: Anna Beijron SVT

Har biodling på taket – mitt i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Man kan säga att 60 000 individer på Statens tjänstepensionsverk, SPV i Sundsvall, har en bisyssla. Att tillverka honung. Det hela är ett samarbete med ett företag som hyr ut bikupor. SVT fick följa med upp på taket där två bikupor står.

En kupa hyr fastighetsägaren och en hyr SPV. Det råder febril aktivitet i dem, men samtidigt möts vi av en överraskning när kuporna undersöks. Mer om det i klippet.

– Vi tycker att det här är jättespännande. Det är också en del av vårt miljö- och hållbarhetsarbete, och att vi kan bidra till biologisk mångfald i närområdet och pollinera trädgårdar och parker, berättar SPV:s kommunikatör Carolina Frankson.

Myndigheten slår två flugor i en smäll: de anställda får honung och man bidrar till den biologiska mångfalden.

Fascination för bisamhället blev affärsidé

Bakom företaget som sköter kuporna finns den tidigare läraren Anna-Karin Johansson som bytt bransch och numera fascineras av vad ett bisamhälle kan uträtta.

– Det är sinnrikt hur ett bisamhälle fungerar. Ju mer jag håller på desto mer ödmjuk känner jag mig inför naturen, säger Anna-Karin som inte vill kalla sig biodlare utan hellre biskötare.

– Det handlar om djurhållning och jag tycker att det här handlar om framtidstro att göra på nya sätt.

Produktiva trots mycket surr

En bikupa beräknas ge mellan 20 och 25 kilo. För att fylla en ram, som ger två kilo honung, behöver bina besöka cirka 2,5 miljoner blommor. I en kupa arbetar mellan 60 000 och 70 000 bin som samlar nektar i ett område över 5 kilometer.

Kuporna har placerats på taket där de bedöms vara mer skyddade.

Bin och biologisk mångfald

Binas pollinering ger fler blommor, vilket leder till att fler utrotningshotade växter kan leva vidare. En stor del av den mat vi äter är också beroende av att det finns bin och insekter som pollinerar växter. 

Pollinering innebär att pollen flyttas från blommors ståndare till pistiller så att växterna kan befruktas och sätta frö.

När de vilda bina minskar i antal kan biodling vara ett verktyg för att bevara den biologiska mångfalden.

Drottningen är livsviktig för bisamhället. Utan drottning finns ingen produktion på våren. Det är hon som ser till det blir äggproduktion och att bisamhället fortlever. En drottning kan lägga upp till 3000 ägg per dygn. Hon styr med hjälp av doftämnen.

(Källa: Naturskyddsföreningen och ekocentrum.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.