Foto: SVT/Adam Sjöborg

Har du egen erfarenhet av rattsurfning – och hur ska det stoppas?

Uppdaterad
Publicerad

Har du sett medtrafikanter surfa för fullt på mobilen bakom ratten? Eller vet du med dig att du själv brukar göra det? Hur vanligt är det enligt dina erfarenheter? Och hur skulle det kunna stoppas?

Delta i vår direktchatt på ämnet här nedan.

Har du erfarenhet av rattsurfning – och hur ska det stoppas?

Tack för ert engagemang, nu stänger vi chatten. /Kristin Hånell

veli • Man behöver inte stoppa förövarna på vägen utan ta o fotografera och skicka hem ett kännbart dagsbot, inga fjantiga 1500kr. Med trafikböter efter inkomst så får vi nog laglydigare trafikanter.

Anders • Tycker det borde vara ens egen ansvar att se till man är fokuserad på vad är framför bilen istället för ens mobil. Kommer alltid vara saker runtom en som försöker sno ens uppmärksamhet medans man kör.

Agne • Ja det måste till något annat som är mer kännbart, när nuvarande lag kom så minskade användandet inte alls, mobilen flyttades ner i knät så inte polisen ska se vilket leder till att blicken är mer från vägen än tidigare. Rattsurfare finns i alla kategorier lastbilar bussar personbilar och personbilar är överrepresenterade, kör själv lastbil så man ser ner i personbilarna och var och varannan sitter med mobilen i knät.

Danjela • Jag tycker självklart att det borde vara tillåtet!

De allra flesta vuxna vet när det är lämpligt att börja ta upp mobilen.

Peter Holm • Svenska yrkesförsre är idag utsatta för väldigt hög konkurrens från låglöneländer i europa och man blir i princip tvingad att sköta sitt extrajobb på arbetstid för att kunna skrapa ihop till en vettig månadslön.

Många förare tjänar idag extra pengar på bloggar och aktietrading eller så går man en distansutbildning online för att kunna ta nästa steg i karriären.

På höghastighetsbanor som motorvägar, där bilarna går med farthållare som anpassar hastigheten till framförvarande och bromsar automatiskt om man kommer för nära, borde det vara tillåtet att arbeta extra på sin arbetstid.

Tore Andersson • En åtgärd som kan ge effekt är att dra körkortet på sex månader vid förseelsen

Krister • Håller med Anna till 100%. Ser varje dag förare i olika fordon som använder sina mobiler. Både yrkesförare och privatpersoner. Kontroller med böter eller indraget körkort en tid, vore säkert effektivt. Det är ofta man ser fordon vingla hit o dit över filerna, och nästan alltid beror det på mobilanvändning. Kanse det krävs några dödsolyckor innan någon i rätt position reagerar. Eller är det via nätet och media som krävs för att något ska hända?

Anna • Ser dagligen yrkesförare i tunga fordon,, hantverkare etc. i företagsbilar och unga kvinnor som helt respektlöst använder mobilen under körning. Inför fler kontroller och märkbara straff som avskräcker detta beteende. Samhället bör ta sitt ansvar i ett förebyggande arbete för en god förar- och trafikantkultur.

Sven Höglund • En åtgärd som kan ge effekt är att dra körkortet på sex månader vid första förseelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.