• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med 19-årige Adam Absér från Sundsvall när han får nytt jobb. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Här får arbetslösa Adam i Sundsvall jobb efter hyllade däckbytarklippet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har 19-åriga Adam Absér äntligen fått jobb efter att ha varit arbetslös sedan han tog studenten i år. SVT Nyheter Västernorrland träffade honom för en vecka sedan då han åkte runt till Sundsvallsbor och bytte däck för att få en inkomst.

– Jag har sökt jobb länge, att få två jobb såhär direkt känns väldigt bra.

När snön chockade Sundsvallsborna i mitten av oktober var 19-årige Adam snabb att erbjuda sin hjälp med däckbyten.

Två jobb på en vecka

Efter att initiativet visades upp i media har två varuhuschefer kontaktat Adam för att de vill anställa honom.

Men helt lätt har det inte varit att få jobb efter gymnasiet berättar han.

– Jag har sökt flera jobb i veckan utan att få svar, säger Adam Absér.

Tuffare för ungdomarna i Västernorrland

Enligt Arbetsförmedlingens statistik finns det 40 113 personer mellan 18 och 24 år som är arbetslösa i Sverige. Antalet arbetslösa 18-24-åringar i Västernorrland är högre än genomsnittet i Sverige. Genomsnittet i landet ligger på 8 procent och i Västernorrland är det 8,8 procent.

Coronapandemins effekter på arbetsmarknaden slog särskilt hårt mot unga. Det har blivit ljusare, men inom en snar framtid kommer det återigen att bli tufft.

– Man kan se att det kommer bli tuffare framöver, då branscher som ungdomar ofta söker som butik och service drabbas av konjunkturen, säger Claudia Lilja på Arbetsförmedlingen.

Hör Adam Absérs nya chef Fredrik Hallstensson berätta varför han vill anställa honom i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att få ekonomin att funka började Adam byta däck till Sundsvallsbor som inte kunde ta sig till verkstaden. Hör honom berätta mer om det i videon. Foto: Shanker Prem/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.