Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fixar köket bland annat soppa och bröd på livsmedel som blivit över tidigare i veckan – chefen Malin Liv berättar hur förändringen genomförts. Foto: SVT

Här är storköket i Bredbyn som halverat matsvinnet – jobbar med ”andra chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala köket på Sörgården i Bredbyn har halverat sitt matsvinn – på ett år. Minskningen är bland annat resultatet av det man kallar ”Andra chansen”, att mat som blivit över kan serveras på nytt i någon form.

– Idag gör vi till exempel pizza av kebabkött som blev över förra veckan, säger Malin Liv, köksenhetschef för Anundsjöområdet.

Nya rekommendationer från Livsmedelsverket gör det numera möjligt för storkök att ta tillbaka och servera mat en gång till. Det har i sin tur gjort att kommunerna uppdaterat sina riktlinjer och nu kan köken tillvarata matrester på ett helt annat sätt än tidigare.

På Sörgården i Bredbyn jobbar man hårt med ”Andra chansen” och har fått ner matsvinnet från 6930 kilo år 2020, till 3485 kilo år 2021.

– Varje morgon innan vi startar produktionen så funderar vi vad vi ska göra av resterna. Kan vi göra något nytt eller ska vi servera det som det är, säger Malin Liv, som konstaterar att det nya arbetssättet också har gett en större arbetsglädje.

”Fler barn äter skolmat”

I köket på Sörgården lagas maten till Anundsjöskolan. Att bygga ut menyn efter resterna har inneburit fler alternativ att välja mellan för eleverna.

– De tycker det är roligt med variation. Och vi har också sett att det är fler barn som äter skolmat, så det är roligt, säger Malin Liv.

I klippet berättar Malin Liv mer om hur de jobbar med att ta tillvara maten och skapa nya rätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.