Foto: TT

Här har mest skog brunnit i länet

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik är den kommun vars produktiva skogsmark brunnit mest i länet de senaste tio åren. Örnsköldsvik ligger också på 13 plats totalt sett till landets alla 290 kommuner.

Det visar statistik från MSB som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Örnsköldsvik är alltså en av Sveriges mest branddrabbade kommuner, sett till arealen produktiv skogsmark som brinner upp. Sollefteå kommun hamnar på en andraplats i länet och på plats 24 i hela landet – alltså relativt högt upp sett i relation till att det finns 290 kommuner i Sverige.

All skogs brinner naturligt

Totalt har nära 18 000 hektar produktiv skogsmark brunnit upp i hela landet de senaste tio åren, enligt siffror från MSB. Samtidigt står branden i Västmanland 2014 för mer än hälften av den avbrända ytan.

– Att skogar brinner är ett naturligt fenomen. Man kan säga att vi människor bäddat för stora, explosiva bränder genom att systematiskt stoppa alla mindre bränder i skogen, säger skogskonsulenten Daniel Palm till Nyhetsbyrån Siren.

Torrt just nu

Just nu är det väldigt torrt i landet och i Västernorrland har man under veckan utökat eldningsförbudet. Myndigheterna uppmanar därför till försiktighet.

– Just nu är det så torrt att det inte spelar någon roll var i skogen man eldar om man ska grilla eller laga mat. En brand kan ta sig så fort att man inte har någon möjlighet att stoppa den. Det handlar helt enkelt om att inte elda överhuvudtaget, punkt slut, säger Daniel Palm till Nyhetsbyrån Siren.

Länets kommuner där det brunnit mest i produktiv skogsmark

Örnsköldsvik – plats 13, 128 hektar

Sollefteå – 24 plats, 81 hektar

Ånge plats – 65, 20 hektar 

Sundsvall plats-  70, 18 hektar 

Timrå plats – 153, 5 hektar 

Härnösand – plats 191, 2 hektar 

Kramfors – plats 213, 1 hektar

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.