Här är platsen där kulturhuset kan komma att stå: den gamla busstationstomten. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Här kan det stå ett kulturhus i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen klar.

Den gamla busstationstomten i Örnsköldsvik kan komma att husera ett kulturhus i framtiden.

”Det är den placering, tillsammans med Hamnplanen, som uppfyller alla kriterier som framkommit i utredningen”, säger projektsamordnare Jenny Ramkrans i ett pressmeddelande.

Kulturhusutredningens förslag är klart och intresset var stort när den presenterades under ett offentligt möte på tisdagen.

Och utredningen visade att den gamla busstationstomten i Örnsköldsvik lämpar sig bäst för ett kulturhus.

”Vi har undersökt en mängd förslag på placering, däribland en ombyggnad av Sliperiet eller en tillbyggnad vid Fjällräven center. Utifrån det vi vet idag förordar vi gamla busstationstomten (Örnsköldsvik 8:27). Det är den placering, tillsammans med Hamnplanen, som uppfyller alla kriterier som framkommit i utredningen”, säger projektsamordnare Jenny Ramkrans i ett pressmeddelande.

Intresset var stort när kulturhusutredningen presenterades. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Så mycket kommer det kosta

Enligt den kostnadskalkyl som utredningen tagit fram visar att hela projektet kommer att kosta runt 300 miljoner kronor

”Utredningen kring ett kulturhus i Örnsköldsvik har engagerat många ideella krafter som deltagit i dialoger och gett perspektiv på viktiga frågor. Det har varit en styrka och ett stimulerande stöd under hela arbetet”, säger kulturstrateg Bettan Edberg.

Kulturhuset kommer bland annat rymma en konsertsal, konsthall och ett vardagsrum att mötas och umgås i.

Nu lämnas utredningen till kultur- och fritidsnämnden som väntas ta upp ärendet den 21 mars. Sedan kommer ärendet gå vidare till kommunfullmäktige som kommer att ta ett slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.