Västernorrlands två unika landskap får nya officiella landskapsrätter under hösten. Under måndagen skulle det alltså avgöras vilka.
– Med denna satsning får resten av Sverige ta del av våra smaker och locka fler besökare till våra destinationer, säger landshövding Berit Högman, juryns ordförande i tävlingen.
Tre matkreatörer från båda landskapen stod redo att skapa sin unika rätt med förhoppningen om att få representera sitt landskap nationellt. En utvald jury utsåg så småningom de vinnande bidragen.
Jimmy och Kenneth vann
Det blev Jimmy Lindström från Mjälloms tunnbröd som tog hem segern med sin ångermanländska trerättersmeny. Han satsade på rökt sik med syrlig majonäs och tunnbröd till förrätt, älgytterfilé med rotselleripuré till varmrätt och som dessert blana (kams) med getmeseglass, rostad kanelkaka och hjortron.
På Medelpadssidan vann Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden i Njurunda som även han hade rökt sik till förrätt, men i mousseform. Kantarellstekt aborre med potatiskaka och lingon blev varmrätt och till dessert klappgröt med lingon och blåbärskräm med hallonmaräng.
De vinnande menyerna kommer att visas upp för resten av Sverige på Måltidens dag den 20 oktober som en del i att Stockholm är nominerat till Europas Gastronomiska huvudstad 2023.