Hård kritik mot forskning vid Miun

Uppdaterad
Publicerad

Orättfärdigt – det kallar en vetenskaplig sekretrare en studie som ska genomföras vid Mittuniversitetet. Studien ska undersöka om homeopatipreparat – det vill säga preparat som kallas humbug i vetenskapskretsar – kan hjälpa kvinnor med PMS-besvär.

Det är här vid Mittuniversitet i Sundsvall som studien ska genomföras – trots hård kritik från andra forskare.

– Jag tycker att forskningen ska vara fri, man måste vara fri att undersöka saker, säger Lisbeth Kristiansen, prefekt för institutionen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Placeboeffekt?

Det är 38 kvinnor som ska ingå i studien – där de alltså vid sidan av sin vanliga medicin, ska behandlas med homeopatipiller för sina premenstruella besvär.

Men Erik Lundgren, molekylärbiloog vid Umeå universitet, säger att homeopatipiller bara är nonsens.

– Om man späder en aktiv substans så många gånger, då har man inte kvar någon farmakologisk effekt, säger han.

En del av kvinnorna borde få verkningslösa piller, menar forskarna som kritiserat studien – för att se om det finns någon placeboeffekt.

Sponsrade av företag

Att studien dessutom är sponsrad av två homeopatiföreningar, ser Erik Lundgren som ytterligare ett problem

– Det är ett företag bakom som kommer göra marknadsföring på det här. Och då kommer folk köpa preparat som inte fungerar. Jag tycker att det är orättfärdigt menar han.

– Det ser inte jag som något problem alls, svarar Lisbeth Kristiansen på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.