Hård kritik mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Missade att utreda trafikolycka. Skadad man kan inte kräva skadestånd från den som vållade olyckan. ”Oprofessionell hantering av polisen” menar åklagare.

Justitieombudsmannen, JO inleder en utredning mot polisen i Sundsvall efter en anmälan från en privatperson. Anmälaren är mamma till en man som skadades vid en trafikolycka på E 14 vid Kolsta utanför Sundsvall sommaren 2010. Mannen fick en kronisk skada och blev sjukskriven. Men kan inte kräva ersättning från den som vållade skadan eftersom brottet hunnit preskriberas när polisen väl tog tag i utredningen.

Kom över på fel sida

En då 26-årig man kom över på fel sida vägen den första juli 2010. Enligt uppgift ska han ha hållit på med stereon. Två bröder kom körande i motsatt riktning och var på väg med skräp till Blåbergstippen. Plötsligt mötte de den 26-årige mannens bil. Bröderna var tvungna att väja för att undvika frontalkrock. Men 26-åringen körde in i släpet. Den 47-årige man som skadades var passagerare. Han kände en våldsam smärta i ryggen och kunde inte röra sig, enligt anmälan till JO. Han hade fått en fraktur på ryggkotan. Han är fortfarande, snart tre år efter olyckan sjukskriven.

Ingen utredning

Men polisen lägger ner utredningen, utan att målsäganden får veta detta. När de senare kontaktar polisen och frågar varför inte ärendet utreds återupptas ärendet. Men då är brottet ”vållande till kroppsskada” redan preskriberat. ”Det är anmärkningsvärt att ärendet inte utretts på ett tidigare stadium och än mera anmärkningsvärt- rent av häpnadsväckande- att utredningsåtgärder i form av förhör med målsäganden och slutdelgivning med den misstänkte ägt rum trots att preskription inträtt”, skriver åklagare Göran Kvist i sitt beslut där han konstatera att han inte kan väcka åtal på grund av omständigheterna.

”Tjänstefel”

”Att bara lägga ner ett trafikolycksärende efter bara någon vecka utan att ha tagit kontakt med alla inblandade och åklagare är grovt tjänstefel. Vid kroppsskada ska alltid en åklagare göra en åtalsprövning. Detta har inte skett. ” Så skriver mamman till de båda skadade männen i sin anmälan till JO.

Och åklagare Göran Kvist säger till Mittnytt att det är mycket uppseendeväckande att polisen delgett en person misstanke om ett brott som är preskriberat.

– Det är fruktansvärt allvarligt, säger han

Yrkar på skadestånd

Nu yrkar den trafikskadade mannen på en kvarts miljon kronor i skadestånd från Polismyndigheten. Åklagare Göran Kvist  anser att att polisens hantering av ärendet är ”oprofessionell och uppfyller inte ens minimikraven för vad en målsägande och en misstänkt person i en brottsutredning har rätt att förvänta sig.” Den drabbade familjen har också polisanmält polisen för tjänstefel.

Internutredning

Från polisledningens sida har man gjort en anmälan till polisens internutredare för att se om det begåtts något tjänstefel i ärendet. Som man inte vill kommentera mer än så här:

– Det känns olyckligt, säger Pontus Fälldin som är tillförordnad operativ chef hos polisen i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.