Att vistas i områden som av försvaret klassas som skyddsområden har hittills gett liten eller ingen påföljd. Men från den 1 juli skärps lagen och kan hädanefter ge ett strängt fängelsestraff. Foto: SVT

Hårdare regler kring skyddsområden

Uppdaterad
Publicerad

Att vistas i områden som av försvaret klassas som skyddsområden har hittills gett liten eller ingen påföljd. Men från den 1 juli skärps lagen och kan hädanefter ge ett strängt fängelsestraff.

Efter en lång tid av nedrustning av det svenska försvaret är det nu andra tider i och med det förändrade världsläget.

Det innebär också att reglementet kring försvarets skyddsområden skärps.

– Det handlar om att verksamheten ökar. Vi får bland annat in pliktpersonal till Västernorrlandsgruppen, plus hemvärnet då. Så det kommer att bli mer verksamhet och fler dagar som det är avstängt, berättar Bengt-Ivar ”Biva” Rådström som är kommendörkapten inom Försvarsmakten.

Fler övningar

Försvaret har haft en period med färre värnpliktiga och därmed färre övningar. Detta ändras alltså från och med i sommar när pliktpersonalen kallas in.

Ansvaret för att respektera bestämmelserna kring militära skyddsområden ligger på den som är ute och vandrar i skog och mark.

– Vi har haft incidenter. Dels var det förra året som två cyklister kom in i målområdet och det var nog bara mer tur än skicklighet som avgjorde att ingen blev skadad den gången, säger Bengt-Ivar Rådström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.