Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härnösand försvarar rätten att säga nej till mer vindkraft

Härnösand försvarar rätten att säga nej till mer vindkraft

Publicerad

Bråken kring vindkraftprojektet i Viksjö har satt spår in i rådhuset i Härnösand. Kommunen har infört ett tillfälligt stopp för nya vindkraftprojekt och försvarar den kommunala vetorätt som nu utreds av regeringen.

Utredningen ska hantera två intressen som i allt högre grad hamnat på kollissionskurs.

Å ena sidan kommunernas rätt att själv avgöra om det ska byggas vindkraft i kommunen, och å andra sidan klimatkrisen och målet att bygga ut produktionen av förnybar energi.

Var tredje vindkraftverk

Sedan allt fler kommuner blivit skeptiska till vindkraftutbyggnaden ska nu kommunernas vetorätt ses över så att kommunerna ska ta ställning tidigare i planeringsprocessen och sedan inte kunna ångra sig.

Bakgrunden är bland annat att flera projekt runt om i landet stoppats till följd av att kommunerna utnyttjat sin vetorätt. Enligt vindkraftindustrin har en tredjedel av alla vindkraftverk stoppats sedan 2014 till följd av att kommunerna ingripit i tillståndsprocessen.

I Härnösand har man sagt ja till det stora vindkraftbygget i Viksjö och ett mindre på Hemsön. Särskilt i Viksjö har det inte blivit som kommunen tänkt sig.

– Jag var en av de som välkomnade projektet. Det var den största investeringen som skulle göras i Härnösands historia med drygt fem miljarder och nya arbetstillfällen välkomnade vi också, säger Andreas Sjölander (S) kommunalråd Härnösand.

Ett skräckexempel

SVT: Hur ser du på den här uppmärksamheten som Viksjöprojektet har dragit till sig? 

– Ja men det har ju inte gagnat Viksjö, det har inte gagnat Härnösands kommun och det har inte gagnat utvecklingen av grön energi i Sverige. Utan här har de krafter som motsätter sig vindkraftsutbyggnaden tagit chans att använda det som ett slagträ och det har ju inte varit positivt.

SVT: Det har blivit som ett skräckexempel? 

– Ja, säger, säger Andreas Sjölander.

Bygget i Viksjö får fortsätta men politikerna i Härnösand har beslutat att tillsvidare stoppa all ny utbyggnad av vindkraft. 

– Ja men vi är inne i en process där vi ser över vår översiktsplan och vi tycker att det är rimligt att vi dels tar in våra medborgares åsikter om vindkraftsutbyggnaden men också att vi nu har sett en ganska stor utbyggnad inom kommunen och tycker att det finns rimlighet att avvakta lite.

Värnar vetorätten

SVT: Nu har ju regeringen tillsatt en utredning om det kommunala vetot, hur ser du på det? 

– Ja men vi har noterat utredningen och jag är en av dem som tycker att det kommunala vetot ska vara starkt. Det ska vara Härnösandsbor som bestämmer hur Härnösand ska utvecklas och vad som ska byggas i Härnösand, tycker jag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet