Hör om planerna för sjöfartsutbildningen i Härnösand Foto: SVT / arkiv

Comeback för sjöfartsutbildning utreds

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun kan få tillbaka sin profilerade sjöfartsutbildning som lades ned på grund av för få sökande.
– Branschen skriker efter folk och är mån om att vi startar om på nytt, säger Härnösands kommunalråd Andreas Sjölander (S).

På grund av elevbrist och dålig ekonomi fick sjöfartsutbildningen på gymnasiet i Härnösand läggas ned hösten 2018. Men i tisdags togs beslutet att försöka utveckla en ny sjöfartsutbildning till 2020.

Utbildning behövs

Enligt en undersökning gjord av branschorganisationen Transportföretagen 2018 så finns det inom de kommande fem åren ett behov av cirka 800 personer i branschen, men trots att det framtida rekryteringsbehovet ser lovande ut är kommunens utmaning främst att kunna locka elever vid en nystart.

– Det är tungt för en liten kommun att bära ett stort ansvar för en utbildning som förser transportsverige med personal, säger Andreas Sjölander.

Goda förutsättningar

Hur ska ni kunna locka elever den här gången?

– Genom att säkra programmet för framtiden, ha attraktiva lokaler och ge eleverna goda förutsättningar. Det ska vara attraktivt vid sidan av utbildningen också med social samvaro, säger Andreas Sjölander.

Samordning med vuxenutbildning

Kommunen tittar både på gymnasieprogrammets utveckling men även på hur de eventuellt kan samordna med vuxenutbildningen i Härnösand.

Härnösands kommun har enligt Andreas Sjölander (S) nu god tid på sig för att utveckla utbildningen och de för dialoger med både branschföretag och transportnäringen för att kunna stärka den på bästa sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer