Emma Nordenfjäll handskas med coronavirus varje dag på jobbet – hör var hon säger om rädsla för smitta.

Hårt pressad personal på laboratoriemedicin i Sundsvall – jobbar sex dagar i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har antalet prover som analyseras i laboratoriemedicin på Länssjukhuset i Sundsvall ökat dramatisk. Personalen sliter hårt för att alla ska få sina provresultat så snabbt som möjligt.

Personalen har förskjutit sina arbetspass och arbetar nu både kvällar och helger för att hinna ge vården de provsvar de behöver.

 – Vi jobbar sex dagar i veckan numera, så vi jobbar mycket. Alla vill ju ha sitt svar snabbast och med den här mängden prover vi får in så är det väldigt svårt, säger Emma Nordenfjäll, molekylärbiolog på Länssjukhuset.

Coronaviruset i Västernorrland

Brist på reagens

Numera analyseras bara prover från patienter och personal inom vård och omsorg för att undvika att prover slängs, vilket uppstod när de tidigare fick in prover från allmänheten. Den största utmaningen just nu, förutom arbetsbelastningen, är bristen på reagens, verkningsmedlet som proverna analyseras i.

 – Alla vill ju ha det. Det är brist på det i hela världen. Det är jättestor efterfrågan på det och bristen gör ju att vi inte kan analysera så många prover vi vill och det är väldigt stressande att behöva slänga prover, säger Emma Nordenfjäll.

Idag analyseras 2 500 prover i veckan på laboratoriemedicin, jämfört med 300 prover i veckan när de startade med analyserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet