Foto: SVT

Bönderna ställer upp för den drabbade familjen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen som äger jordbruket är i chock. Takraset är en stor, både känslomässig och ekonomisk förlust. De får stöd av kollegor och LRFs regionordförande Gunilla Kjellsson berättar att fortfarande är cirka 40 djur fast under rasmassorna.

Det fanns omkring 125 mjölkkor, kalvar och ungdjur i lagården när taket rasade. Larmet kom vid 03-tiden på morgonen och så snart räddningstjänsten ansåg att byggnaden var tillräckligt säker, kunde en del av djuren evakueras.

Ganska omgående gick larmet till bondeorganisationen LRF. Totalt åtta bönder i länet ställde upp och tog emot så många kor de hade plats för. En tredjedel av besättningen hade redan på morgonen transporterats bort från gården. Men fortfarande är en tredjedel, alltså omkring 40 djur, kvar under rasmassorna.

Inga bilder

– Vi håller på att säkra taket. Vi tar också hit en som känner till konstruktionen av byggnaden och när vi kan gå in och när man törs gå in för att se hur det ser ut där det rasat och börja titta på dom djuren, säger Gunilla Kjellsson, LRFs regionordförande i Västernorrland.

Familjen hade beställt skottning men av kända skäl, så är det veckolång väntetid på snöskottningshjälp. De vädjade också till SVT att inte ta några närbilder på ladugården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet