Länsstyrelsen om Hästkullen – skadan är redan skedd

Publicerad

Viksjöborna får räkna med att bygget av den stora vindkraftparken drar ut på tiden. Orsak: Skadan är redan skedd.

Länsstyrelsen är tydlig i sin kritik mot byggherren Nysäter Wind, som under våren ansökt om ytterligare två och ett halvt år för att bli klara med det kritiserade miljardbygget.

Saknas skäl

Ansökan har skickats till Miljöprövningsdelegationen, som ska avgöra om Nysäter Wind får ytterligare tid på sig att bli klara med bygget av de 114 vindkraftverken i Viksjö. I stället för att bli klara till halvårsskiftet nästa år vill nu Nysäter Wind ha tid på sig till årsskiftet 2023/2024.

Vindkraftparken Hästkullen

Nysäter Wind behöver helt enkelt ta igen förseningarna i projektet och bolaget hänvisar bland annat till det stora entreprenadbråket i vintras när bygget till stora delar stod stilla ett halvår. Nysäter menar att en av underentreprenörerna (Active Works, reds anm) visade sig oförmögen att bygga professionellt.

Förseningar – men hur mycket?

Hur mycket projektet är försenat är dock oklart. Till SVT Västernorrland och Uppdrag granskning sa vd Per Nordlund i april att det rörde sig om cirka en och en halv månad. På bolagets hemsida rör det sig om en försening på uppemot sex månader samtidigt som bolaget nu alltså ansöker om ytterligare två och ett halvt år. SVT Västernorrland har bett Nysäter klarlägga detta utan att ha fått svar.

Flera myndigheter och privatpersoner har passat på att yttra sig i ärendet, och bland dessa länsstyrelsen, som menar att Nysäter Wind egentligen – bortsett från Coronapandemin – saknar skäl för att få igångsättningstiden förlängd. Enligt miljöbalken ska det ha tillkommit omständigheter som bolaget inte kunnat påverka för att tiden skulle förlängas, men sådana omständigheter finns inte, menar länsstyrelsen.

Bolagets eget ansvar

Från det att projektet fick klartecken av Miljöprövningsdelgationen 2014 har Nysäter Wind haft sju år på sig att bygga parken, men de svårigheter som  uppstått på vägen är bolagets ansvar, menar länsstyrelsen.

Nysäter Wind har pekat på flera sådana svårigheter, bland annat:

  • Det tog lång tid att få närkoncession för vindkraftparken.
  • Svårigheter att få fram tillräckligt med arbetsmaskiner till bygget.
  • Oprofessionella underentreprenörer, som var oförmögna att bygga rätt.
  • Osäkerheter kring Coronapandemin.

Motvilligt klartecken

Trots att länsstyrelsen anser att det här är problem som Nysäter Wind borde ha hanterat inom de sju år man haft på sig att bygga parken är man ändå beredd att gå bolaget till mötes. Orsaken är helt enkelt att skadan redan är skedd. Det har grävts och schaktats ”mest överallt” i området, säger en företrädare för länsstyrelsen till SVT. Att avbryta eller påskynda ett halvfärdigt projekt riskerar att orsaka större olägenheter.

Däremot anser länsstyrelsen att en förlängd igångsättningstid med 2,5 år är alltför länge och att den bör begränsas.

Härnösands och Timrå kommuner har båda tillstyrkt en förlängning, Timrå kommun utan förbehåll medan Härnösands kommun menar att det är av största vikt att arbetet i parken utförs med största hänsyn till de boende i området.

Miljöprövningsdelegationen väntas fatta slutligt beslut innan sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet