Havs och Vattenmyndigheten: Situationen för torsken har förvärrats

Uppdaterad
Publicerad

På Havs- och vattenmyndigheten är man inte förvånade över rapporten om Östersjötorskens vitaminbrist men konstaterar att situationen förvärrats.
– Vi vet att tiaminbrist är ett problem men rapporten bekräftar att problemet blivit värre, säger Mikael Krysell på enheten för miljöövervakning.

Mikael Krysell på Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att den brist på tiamin som torsken drabbats av är en effekt av att ekosystemen i Östersjöområdet inte mår bra. Primärt handlar det om torskens födointag.

– Det troliga är att födokedjan förändrats i och med att ekosystemen inte mår särskilt bra just nu.

Övergödning orsaken

Bakgrunden är övergödning och den allmänna miljösituationen i havsområdet, något som kommer att ta tid att komma tillrätta med.

– Det tar kanske 40-50-60 år att återställa Östersjön, menar Mikael Krysell.

Överlever Östersjötorsken?

Enligt Havs- och vattenmyndigheten pågår det åtgärder för att förbättra grundförutsättningarna. Frågan är om torsken och andra arter klarar en period på uppåt 60 år som det enligt Havs- och vattenmyndigheten kommer att ta för att åtgärda miljöproblemen i Östersjöområdet?

– Det är svårt att säga, torskarna kommer inte att må särskilt bra på flera år, säger Mikael Krysell.

Svår att sälja

I nuläget finns inga planer på ytterligare begränsningar i torskfisket.

– Det är redan stora begränsningar och fiskarna har svårt att få torsk eftersom det är så dåligt med fisk. Den torsk de får går knappt att sälja eftersom den är i så dåligt skick, förklarar Mikael Krysell.

Hör en längre intervju med Havs- och vattenmyndigheten i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer