Foto: Scanpix

Rekordgiftiga örnägg

Uppdaterad
Publicerad

Havsörnarna i Västernorrland har mycket högre halter av miljögifter än någon annanstans i landet. Det visar färska analysresultat av ägg. Men vad gifterna kommer ifrån är höljt i dunkel.

– Det är anmärkningsvärt höga värden, säger Frans Olofsson på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det är analyser av fyra havsörnsägg från två häckningar i länet som visar på höga gifthalter. Ett av äggen är från Medelpad och övriga tre är från Ångermanland men samtliga innehåller mycket höga halter av de klassiska miljögifterna PCB, DDT, HCH och HCB. Halterna är 3-5 gånger högre än vid något annat kustavsnitt i landet och resultat förbryllar forskarna som betecknar analysresultaten som anmärkningsvärt höga. Generellt sett har de aktuella miljögifterna gått ner sedan de förbjöds på 70-talet och vad som är källan till de höga halterna som nu dykt upp i Västernorrland är det ingen som vet. Tidigare analyser av örnägg i länet har inte visat på gifthalter i de här nivåerna.

Havsörnar lever av sjöfågel och fisk och med tanke på att de aktuella örnbona finns i områden med mångårig påverkan från skogsindustrin är en tänkbar teori att det handlar om gamla miljösynder som av någon anledning åter hamnat i näringskedjan, att det skulle finnas nya giftkällor är enligt forskarna knappast troligt.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Giftkusten

Mer i ämnet