På Häxberget halshöggs och brändes de som var dömda för häxeri och trolldom.

Med yxa och bål på Häxberget

Uppdaterad
Publicerad

1674 anklagades ett sjuttiotal sockenbor från Ytterlännäs, Dal och Torsåker. 65 var kvinnor, 2 var män och 4 var pojkar. Anklagelserna gällde bortförande av barn till Blåkulla och att de haft sexuellt umgänge med Satan.

Torsåker, Ångermanland, Den 15 oktober 1674 började en rättegång på gästgivaregården i Hammar i Torsåkers pastorat.  71 människor anklagades och dömdes för häxeri. De flesta som kom med anklagelser var bara barn, så kallade barnavittnen.

Häxberget

Efter att ha suttit fängslade i en jordkällare i nära åtta månader leddes de dömda den fyra kilometer långa vägen upp till Häxberget, utanför Torsåker där de halshöggs och sedan brändes på bål.

Masshysteri

Det stora oväsendet eller Det stora blåkullabullret var en masshysteri som under åtta år av Karl X1:s regeringstid, mellan 1668 och 1676, förorsakade en stor mängd häxprocesser i Sverige. Det ledde till nästan 300 människors död innan det stoppades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.